Ulogujte se

Smjene u lozničkoj bolnici zbog smrti dječaka

Zbog smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, ministar zdravlja Zlatibor Lončar naložio je smjenu direktora bolnice i načelnika Odjeljenja hirurgije u Loznici, saznaje RTS.Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su rezultati spoljnog stručnog nadzora pokazali da je bilo propusta u liječenju dječaka Radenka Nikodijevića, koji je preminuo nakon preloma ruke.

"Pogledao sam rezultate i oni nisu dobri. Nije ispoštovano ono što je trebalo da se ispoštuje. Donio sam odluku da se smijene direktor bolnice i načelnik hirurgije. Smjena je u toku", rekao je Lončar.

Dodao je da je pokrenut postupak pred Lekarskom komorom koja će odlučivati o oduzimanju licence ljekaru koji je liječio dječaka u bolnici, ali i da će policija i tužilaštvo raditi svoj dio posla.

Lončar je istakao je da će najbolji stručnjaci ubuduće odlaziti u bolnice u unutrašnjosti gdje će za početak prvo sagledati kompletnu situaciju, a zatim jednom nedjeljeno odlaziti u vizite.

Podsjetio je da je do sada u Srbiji oduzeto 30 licenci za rad zbog ljekarske greške.

Dječak Radenko Nikodinović je polomio ruku prošlog vikenda, tokom igre na komšijskom toboganu, a u subotu je preminuo na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Zbog toga je Ministarstvo zdravlja uputilo zdravstvenu inspekciju u lozničku bolnicu.

Kako je ranije rekao Lončar, zdravstvena inspekcija je utvrdila da je bilo ozbiljnih propusta u vođenju medicinske dokumentacije dječaka.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neko mora da snosi posljedice zbog smrti malog Radenka, za koju je rekao da je užasan i zastrašujuć slučaj, koji se u Srbiji više ne smije ponoviti.

"To je posljednja opomena i ministru zdravlja i ostalima. Tako nešto ne može da se dogodi, znam da se dešava i u svijetu i da ima takvih slučajeva, ali u Srbiji to ne smije da se dogodi", rekao je Vučić.

Naveo je da će ubuduće morati da se poštuju sve procedure i da će profesori i najeminentniji stručnjaci odlaziti redovno u unutrašnjost.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).