Ulogujte se

Predizborna kampanja u Hrvatskoj- Jedino se slažu oko Srbije

U predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, desnica i ljevica savršeno se slažu samo oko jednog - stava o Srbiji!

Jer, i jedni i drugi jedinstveni su u izbornim obećanjima da Srbija neće ući u EU ako ne ukine zakon o regionalnoj nadležnosti i da će bilo koja buduća vlada, lijeva sa Zoranom Milanovićem ili desna s Andrejom Plenkovićem, blokirati završetak pregovora za poglavlja 23. i 24. ako Srbija ne pristane na hrvatske uslove.

Odnos prema komšijama, uz zvučna obećanja o novim radnim mjestima i smanjenju PDV-a, zasada su jedine teme koje dominiraju u najdužoj kampanji za prve prijevremene izbore u istoriji Hrvatske koji će biti 11. septembra. Za hrvatske političare ove godine nema ljetovanja, svi su se razbježali po Hrvatskoj, a u turističkim mjestima uz najave koncerata popularnih pjevača su i poruke političkih stranaka.

Kada je riječ o Srbiji, HDZ i SDP se trude da budu što radikalniji i tvrđi, a najava Zorana Milanovića da će, ako formira vlast, razmisliti i o donošenju sličnog zakona o regionalnoj nadležnosti u Hrvatskoj, kako bi procesuirali srpske građane zbog Kosova, nije naišla na veliki odjek u javnosti.


Što se tiče ekonomskih tema, zabrinutost građana je sve veća kada su u pitanju radna mjesta jer investicija nema dok bogati stranci samo čekaju priliku da kupe posrnule fabrike. Naredna godina biće i rekordna za vraćanje dugova, a jedina nada da će se nastaviti porast BDP-a je uspjela turistička sezona. Međutim, sve ispod pet odsto, koliko obećava HDZ, neće biti dovoljno ni za vraćanje kamata.

Novo vođstvo HDZ-a tako najavljuje da će otpisati najveći dio dugova blokiranih građana, kojih je već preko 320.000. HDZ najavljuje i smanjenje PDV-a, a vješto je izbjegnuto pominjanje moguće devalvacije kune, što je jedan od prijedloga njemačkog instituta IFO koji je radio ekonomski program stranke na koji se poziva i sadašnje vođstvo.

Sa druge strane, Milanović i njegova lijeva koalicija ne najavljuju velike promjene u odnosu na vrijeme dok su vodili vladu. Ističu da je tada riješen problem sa "švajcarcima", što je istina, i da je ekonomija krenula nabolje, što i nije istina. Ljevica bar zasada ne "prosipa" obećanja koje nije moguće ispuniti, tako da se smanjenje PDV-a i drastičan rast ekonomije ne spominju na način kao kod njihovih političkih protivnika.

Kako se izbori bliže pominje se i da velika koalicija desnice i ljevice nije nemoguća. Navodno i da pojedine države, poput Amerike i Njemačke, nemaju ništa protiv, jer se smatra da je to jedini način da se sprovedu reforme i vrate dugovi.

HDZ se nada da do toga neće doći i da će sa Mostom ostvariti većinu potrebnu za vladanje, a ako dođe do tog scenarija ni manjinski poslanici, poput Milorada Pupovca neće imati ništa protiv saradnje s desnicom i pored ideologije koja ih čini bližima ljevici i Narodnoj koaliciji koju je oformio SDP sa HNS-om i HSS-om.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).