Ulogujte se

Region - Pažljivo sa limunom iz Turske

Regionalna organizacija za zaštitu potrošača /ROZP/ iz Karlovca upozorila je da se na tržištu prodaje limun iz Turske tretiran po zdravlje opasnim fungicidom, zbog čega je prilikom kupovine neophodno pažljivo pročitati deklaraciju.

"Nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči", savjetuje ROZP povodom nestašice limuna na svjetskom tržištu i rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima. 

Ova organizacija navodi da se trgovci uvezli jeftiniji limun iz Turske na čijoj deklaraciji piše "ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom" i upozorava da je deklaracija napisana sitnim, jedva čitljivim slovima, javlja HRT. 

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen, te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe. 

"To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama", ističu iz organizacije koja okuplja udruženja za zaštitu potrošača iz pet županija u Hrvatskoj. 

Beogradske "Večernje novosti" pišu da je limunu cijena pala za čak 40 odsto u odnosu na septembar i da je razlog za to uvoz jeftinijeg limuna iz Turske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).