Ulogujte se

Hag - Presuda u sporu Hrvatske i Srbije do februara

Predsjednik Međunarodnog suda pravde u Hagu Peter Tomka najavio je da će presuda u sporu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid biti donesena do februara naredne godine.

Podnoseći godišnji izvještaj o radu u Generalnoj skupštini UN, Tomka je rekao da će presuda biti donesena prije nego što u februaru bude zamijenjena trećina sudija u okviru redovnog trogodišnjeg obnavljanja sudskog vijeća, piše list "Politika". 

On je podsjetio da je u martu u sudu održana javna rasprava tokom koje su se Hrvatska i Srbija pozivale na kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, dodajući da se sada raspravlja o ovom slučaju i da je u toku rad na izradi presude. 

Tomka je tokom svog obraćanja u UN rekao da je od 1. avgusta 2013. godine do 31. jula 2014. godine sud imao 14 predmeta, da je u četiri slučaja održana javna rasprava, te da su izrečene tri presude. 

Glavna javna rasprava u Hagu po tužbi koju je Hrvatska podnijela protiv Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/ 1999. godine i protivtužbi kojom je 2010. godine uzvratila Srbija kao pravna nasljednica SRJ, održana je od 3. marta do 1. aprila ove godine. 

Glavni pravni zastupnik Beograda Saša Obradović je u završnoj riječi, između ostalog, tražio od suda da Hrvatsku proglasi odgovornom za genocid nad krajiškim Srbima tokom i poslije akcije "Oluja". 

Jedan od zahtjeva hrvatskih zastupnika bio je da sud osudi Srbiju za genocid nad hrvatskim stanovništvom tokom rata 1991. godine, te da je obaveže na naknadu zbog pričinjene ratne štete. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).