Ulogujte se

Rezolucija DSS-a o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Demokratska stranka Srbije podnijela je danas Skupštini Srbije Prijedlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata. Predsjednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je u Skupštini Srbije da predložena rezolucija nije odgovor na neke druge rezolucije, već da je to dug prema žrtvama i istorijskim činjenicama.

"Podstaknuti smo činjenicom da Srbija prema tom zločinu nad Srbima nije iznela nikakav stav. Mi taj stav dugujemo, jer se pokušava falsifikovanje broja žrtava - od Tuđmanovih 35.000 do današnjih dve hiljade ljudi, koji se pominju kao žrtve u hrvatskim medijima", rekla je Ivićeva u parlamentu.

Ona smatra da nema pomirenja u regionu bez suočavanja sa prošlošću i da rezolucija nije usmjerena prema današnjoj državi Hrvatskoj.

Prijedlog rezolucije, navela je ona, govori da je zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH na području današnje Hrvatske, BiH i Srbije, smišljen i planiran genocid, kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Pozivaju se članice EU, ali i države na čijoj su teritoriji zločini izvršeni, da osudama tog genocida doprinesu pomirenju, kao i da se izmijeni krivični zakonik kojim će se genocid izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH ustanoviti kao krivično djelo, rečeno je na konferenciji za novinare DSS-a u Skupštini Srbije.

Rezolucijom je predviđeno da Vlada Srbije odredi datum dana sjećanja na žrtve genocida u NDH i da se na taj dan u svim školama u Srbiji organizuje poseban školski čas.

Predloženo je da "država Srbija osnuje i izgradi memorijalni kompleks srpskim žrtvama genocida, koji bi imao i naučnoistraživački i obrazovni institut koji bi se bavio tačnim utvrđivanjem broja žrtava i proučavanjem zločina nad Srbima", rekla je Ivićeva.

Ona je dodala da je u Prijedlogu rezolucije predviđeno da se obilježe i održavaju sva mjesta na kojima su izvršeni zločini i kolektivne grobnice, uključujući i jame u koje su žrtve bacane.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).