Ulogujte se

RIK Srbije: Pobjeda SNS-a, sedam stranaka iznad cenzusa

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio je pobjedu ove stranke na parlamentarnim izborima u Srbiji, rekavši da je ostvario istorijski rezultat i najavio nastavak evropskih integracija i reformi.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji trebalo bi da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila uveče, dok mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodijeljeni najkasnije do 8. maja.  Republička izborna komisija mora najkasnije do 28. aprila u 20.00 časova da proglasi i objavi konačne rezultate izbora.Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva parlamenta Srbije, prenosi RTS.Srpska napredna stranka osvojila je 48,25 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ili 131 mandat u Skupštini Srbije, saopšteno je Republičke izborne komisije na osnovu obrađenog 97,46 odsto biračkog materijala.Slijede SPS-JS sa osvojenih 11,01 odsto glasova, SRS 8,05, DS 6,05, Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" 5,99, SDS-LDP-LSV 5,03 odsto i DŠ-Dveri pet odsto.Što se tiče poslaničkih mandata u parlamentu Srbije, SPS-JS bi trebalo da imaju 30, SRS 21, DS 16, Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" 16, DSS-Dveri 13, SDS-LDP-LSV 13.Manjinska lista Savez vojvođanskih Mađara imala bi četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića i SDA Sulejmana Ugljanina po dva, a Partija za demokratsko djelovanje Erdita Sinani i Zelena stranka po jednog.

Vučić je najavio da će Srbija nastaviti svoj evropski put, pokušaće da ga ubrza, ljubomorno će čuvati prijateljsto i veze sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama, kao što su SAD.

RIK Srbije je na osnovu 42,85 odsto obrađenih rezultata objavio da je SNS osvojio 48,88 odsto glasova. SPS i JS 11,96, SRS 7,96, DS 6,05 Pokret Dosta je bilo 5,18 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,88 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV 4,95 odsto.

Cesid ističe da još nema finalnu prognozu.

Potpredsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je da je na osnovu 38 odsto obrađenih biračkih mjesta u Vojvodini, na kojima je glasalo ukupno 344.560 glasača, LSV osvojila 6,67 odsto, odnosno 22.990 glasova, a da je najviše glasova dobila SNS, za koju je glasalo 45,6 odsto ili 157.000 birača.

Nezadovoljni izbornim rezultatima, lideri opozicije su Republičku izbornu komisiju optužili za izborne manipulacije.

Predstavnici LDP-a, DSS-a, SDS-a, Dosta je bilo i Demokratske stranke, najavili su, poslije sastanka sa zvaničnicima Republičke izborne komisije, da će kontrolisati kompletan izborni materijal.

Prvi čovjek demokrata, Bojan Pajtić situaciju je uporedio sa 1996. godinom i apelovao međunarodnim institucijama i domaćoj javnosti.

Lider SDS-a Boris Tadić poručio je da opoziciji "nije stran ni protest kao način borbe za odbranu demokratskog procesa".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).