Ulogujte se

Ivanoviću omogućiti da se brani sa slobode

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je danas da je suđenje lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda /SDP/" Oliveru Ivanoviću politički proces i pozvao da mu se hitno omogući da se brani sa slobode.


Đurić je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru istakao da se presudom Ivanoviću nanosi nepravda ne samo lideru Građanske inicijative SDP i njegovoj porodici, već i srpskom narodu na Kosmetu.

"Ivanović nije imao pravo na fer suđenje, na nepristrasan sudski postupak. Različiti politički motivi su imali upliv u ovaj sudski proces, i dok je on u zatvoru, iza rešetaka su svi principi na kojima počivaju moderna društva", rekao je Đurić.

Đurić je ponovio da Vlada Srbije traži od onih koji drže Ivanovića u zatvoru da iste kriterijume koje su koristili za njegovo "utamničenje" iskoriste da bi ga pustili na slobodu.

On je napomenuo da pri svakom susretu sa predstavnicima EU pokreće pitanje položaja Olivera Ivanovića.

"Problem je što u tim razgovorima nailazite na zid. NJihov odgovor je da je to pitanje pravosuđa i da oni ne žele da se mešaju kao političari. Takvu reakciju doživljavam kao pranje ruku od ovog slučaja, i u tom odnosu postoji prilična doza licemerja", istakao je Đurić.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić rekao je da je izjavljivanjem žalbi odbrane i javnog tužioca na presudu Ivanoviću počeo drugostepeni postupak u tom predmetu.

"Sud je na osnovu izjave lažnog svedoka praktično osudio Ivanovića za prisustvo na mestu navodnih zločina, što ne može biti dovoljno za presudu", rekao je advokat Vlajić.

On je ocijenio da je lider Građanske inicijative SDP osuđen za ono za šta nije ni bio optužen, kao i da je u postupku protiv Ivanovića povrijeđena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Vlajić je podsjetio da se Oliver Ivanović već 27 mjeseci nalazi u pritvoru i da će ostati u njemu do presude Apelacionog suda.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je na devet godina zatvora zbog navodnog učestvovanja u ratnom zločinu nad albanskim civilima 1999. godine na Kosovu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).