Ulogujte se

Potpisan ugovor za Željezaru Smederevo

Ugovor o prodaji Željezare Smederevo kineskoj kompaniji "He stil" potpisan je danas u Smederevu u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kupoprodajni ugovora o smederevskoj čeličani potpisali su srpski ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsjednik "He stila" Ju Jong.

"He stil" je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Željezare po cijeni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Budući vlasnik Željezare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika. "He stil" je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Grupa posjeduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna dobijena sredstva su bila 53 milijarde dolara.

"He stil" ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Željezara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju-es stila koji se povukao iz Srbije kad je zbog krize na tržištu čelika počeo da redovno pravi gubitke.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpisivanje ugovora za "Železaru" Smederevo sa kineskim "Hestilom" potvrda da nema neostvarivih snova i da je ovo priča o neodustajanju i borbi u koju su radnici "Železare", Vlada Srbije i kineski partneri ušli zajedno. On je rekao da je "Železara" simbol Srbije i njeno najvažnije mjesto.

Vučić je ukazao da ga je, kada je preuzeo Vladu Srbije, dočekala atmosfera da je neophodno da se Srbija što prije "ratosilja" radnika "Železare", da im da otpremnine i da zaključi tu priču, a danas se Smederevo diže i kreće ka sigurnoj budućnosti.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kineskim partnerima, ministrima Vlade Srbije i brojnim građanima koji su došli da uz vatromet pozdrave potpisivanje ugovora.

Otpravnik poslova Kine u Beogradu Lu Šan rekao je da je današnji dan i potpisivanje ugovora važan za bilateralne odnose dvije zemlje.

"Strateško partnerstvo dvije zemlje je dignuto na viši nivo. Ovo je prva velika investicija Kine u srpsko preduzeće", rekao je on.

Direktor Kompanije "Hestil" Ju Jong, koji je sa ministrom privrede Srbije Željkom Sertićem potpisao ugovor, istakao je da je preuzimanje "Železare" veliki izazov za njegovu kompaniju i da očekuje da će prvi pozitivni efekti uskoro biti vidljivi.

Kineski "Hestil" je potpisivanjem kupoprodojnog ugovora sa Vladom Srbije preuzeo 98 imovinskih cjelina "Železare" za 46 miliona evra.

Investicija "Hestila" u "Železaru" biće najmanje 300 miliona evra, a na poslu će ostati angažovani svi dosadašnji radnici - njih oko 5.000.

Vlada Srbije je prihvatila 5. aprila ponudu kineske kompanije "Hestil" za kupovinu "Železare" Smederevo, koja je jedina na tenderu dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih cjelina "Železare".

"Hestil" je najveći proizvođač čelika u Aziji sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).