Ulogujte se

Hrvatsko zatvaranje granice sadrži elemente nacizma

Predsjednik Srpske narodne partije /SNP/ Nenad Popović ocijenio je u razgovoru sa američkim kongresmenima u Vašingtonu da je hrvatsko zatvaranje granice prema Srbiji neprihvatljivo i da sadrži elemente nacizma primjerene ulozi Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.


"Hrvatska policija ulazi u autobuse na graničnim prelazima, izbacujući iz njih ljude sa srpskim pasošima, samo zato jer su Srbi. Takvo ponašanje podseća na najmračnije periode evropske istorije, kada se nad Srbima i Jevrejima sprovodio genocid u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata", rekao je Popović.

Popović je svoju ideju o zaštitnom zidu Srbije prema Makedoniji uporedio sa hiljadu kilometara dugim zidom koji je Amerika izgradila na granici sa Meksikom, a koji se pokazao kao efikasan za zaustavljanje nekontrolisanog priliva migranata na teritoriju SAD, kao i zid u Mađarskoj, saopšteno je iz SNP-a.

Lider te stranke je upozorio da, prema najavama evropskih zvaničnika, u ovom trenutku čak milion i po migranata čeka da uđe u Evropu te izrazio zabrinutost zbog najave EU da uvede oštriju kontrolu spoljnih granica kako bi se spriječio ulazak migranata na njenu teritoriju.

On je ocijenio da to znači da postoji veliki rizik da migranti koji ne uspiju da uđu u EU ostanu trajno u Srbiji i naglasio da Srbija ni po koju cijenu ne smije da postane rezervna zemlja za migrante pred vratima EU.

Popović je o situaciji na srpsko-hrvatskoj granici i migrantskoj krizi govorio tokom susreta sa kongresmenom iz Alabame i visokim funkcionerom Republikanske partije Robertom Aderholtom.

Razmatrajući mjere za unapređenje ekonomske saradnje SAD i Srbije, Popović i Aderholt su se saglasili da Srbija ima veliki potencijal za privlačenje američkih investicija.

Aderholt je naveo da Srbija mora da ulaže kontinuirane napore da svoje investicione potencijale predstavi velikim i srednjim kompanijama u SAD.

Popović je prošle sedmice u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o bezbjednosnom aspektu migrantske krize u Evropi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).