Ulogujte se

Srbija - Pregovori sa Unijom zavise od primjene briselskog sporazuma

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije sa EU zavisi od primjene briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da bi nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU mogla da budu otvorena do kraja godine, ako u Briselu procijene da su zadovoljni stepenom provođenja sporazuma sa Prištinom.

"Poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, zavisi od poglavlja 35, dakle od Kosova, a to je implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine", rekao je Dačić za "Blic".

On je objasnio da je juče lično prisustvovao skriningu poglavlja 31 u Briselu, koje se tiče spoljne politike, odnosno njenog usklađivanja sa EU, "jer neki postavljaju pitanje da li, zbog toga što se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, stvarno hoće u EU".

"Svesni smo svojih obaveza, a jedina stvar oko koje se ne slažemo sa EU jesu sankcija Rusiji, koje ne možemo da podržimo baš kao što ne podržavamo embargo Rusije na uvoz hrane iz EU", rekao je Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).