Ulogujte se

Ruski predsjednik govori na paradi

BEOGRAD - Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će 16. oktobra posjetiti Srbiju, održaće govor na vojnoj paradi povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, pišu beogradske "Večernje novosti".

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da će Putin započeti posjetu 16. oktobra oko podneva.

Putin će se u Palati "Srbija" na Novom Beogradu susresti s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem i sa srpskim rukovodstvom prisustvovati potpisivanju nekoliko značajnih sporazuam.

Osim učešća na vojnoj paradi, Putin će položiti vijence na Groblje oslobodilaca Beograda, a zatim će u popodnevnim satima otputovati u Milano. 

Čepurin je naglasio da Putin u Beograd ne donosi nikakve ultimatume niti specijalne zahtjeve i da je Moskva zadovoljna izbalansiranim stavom Srbije u vezi sa ukrajinskom krizom. 

"Posjeta ima simboličan i pozitivan smisao i za Srbiju i za Rusiju i za Evropu. Beograd su oslobodili partizani i Crvena armija, bez bombardovanja i razaranja grada, i mnogi životi su na taj način spaseni", rekao je Čepurin. 

On je ukazao na to da je posjeta prilika da rukovodstva dvije zemlje otvoreno "oči u oči" razmijene mišljenja i razmotre mogućnosti saradnje. 

"Večernje novosti" navode da će u ruskoj državnoj delegaciji biti oko 150 ljudi i da će na Aerodrom "Nikola Tesla" doletjeti u tri aviona. 

Interesovanje medija za praćenje Putinove posjete je ogromno, a samo iz Rusije dolazi sedamdesetak novinara.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).