Ulogujte se

Priština oduzima pravo na imovinu manastiru Visoki Dečani

Priština želi da postane članica Uneska, a istovremeno tamošnje vlasti oduzimaju pravo na imovinu manastiru Visoki Dečani, srpskoj svetinji iz 14. vijeka, koja je na spisku Svjetskog kulturnog nasljeđa, pišu današnje frankfurtske "Vijesti".


NJemački list navodi da je manastiru oduzeto 23 hektara zemljišta u okviru specijalne zone, koja je trebalo da bude zaštićena zakonom, ističući da su međunarodne sudije rješenje o oduzimanju donijele pod pritiskom i prijetnjama, kao i preglasavanjem albanskih kolega.

"Presudom od 8. jula, stavljena je nova tačka na 15 godina dug imovinski spor, a skandalozna je i što se njom poništava odluka suda koji je funkcionisao pod međunarodnom upravom", navodi list.

U rješenju, do kojeg su došle frankfurtske "Vijesti", Posebna komora Vrhovnog suda samoproglašenog Kosova poništava odluku donijetu u korist manastira Visoki Dečani iz 2012. godine i oglašava se nenadležnim, a stranke u sporu upućuje da proces obnove pred Osnovnim sudom u Peći.

List upozorava da na presudu, koju je potpisao predsjedavajući sudija Sahit Sulejmani, Srpska pravoslavna crkva /SPC/, kao ni Srbija, koja je, takođe, stranka u sporu, nemaju pravo žalbe.

"Dečanima je jedino ostalo da pravdu traže u okviru prava zagarantovanih Ustavom, odnosno pred Ustavnim sudom /samoproglašenog/ Kosova", konstatuju "Vijesti".

Kada je mješovito sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Euleksa krajem 2012. godine donijelo odluku u korist SPC-a, srpska svetinja je danima bila izložena demonstracijama, najuvredljivijim porukama i otvorenim prijetnjama Albanaca.

Bratstvo je zbog ekstremista, ali i rukovodilaca opštine Dečani, bilo prinuđeno da prvi put od 1999. godine zatvori kapije manastira.

U odbrani srpskog sveštenstva i svetinje učestvovale su tada i snage policije i italijanskog Kfora.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).