Ulogujte se

Poziv Srbima da bojkotuju pokrajinske izbore u Beču

Predsjednik Srpsko-austrijskog društva Marko Stijaković pozvao je Srbe u Austriji na bojkot pokrajinskih izbora u Beču 11. oktobra jer ni ovaj put nijedan Srbin neće biti na izbornim listama partija koje bi mogle da uđu u gradsku i pokrajinsku skupštinu.


Stijaković je u saopštenju za jesen najavio formiranje nezavisne srpske platforme koja će pripremati okvir za buduće političko djelovanje Srba u Austriji, kako bi bili spremni za naredne izbore i bolju budućnost.

"Pozivam sve Srpkinje i Srbe u Beču da bojkotuju pokrajinske izbore u tom gradu, pošto nema nijednog Srbina koji bi bio na izglednom mestu stranačkih izbornih lista", naveo je Stijaković, reagujući na najavu kandidature "turske liste" na predstojećim izborima.

Navodeći da je turski potez logičan korak koji i Srbi treba da slijede, on je istakao da samo tako Srbi mogu da pokažu koliko njihovi glasovi vrijede i da niko više ne može manipulisati njima - ni lovci na glasove, ni obećanja nekih stranaka, jer "danas vrijede samo djela".

"Dok Turci uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke, Srbi još razmišljaju i čekaju da ih neko pozove, a oni koji su pozvani kao `lovci na srpske glasove` nalaze se na mestima na kojima je prolaz nemoguć", naveo je Stijaković.

On je napomenuo da je vijest o "turskoj listi", koja će se kandidovati na bečkim izborima, ovih dana izazvala burnu debatu u kojoj ovdašnje stranke, poput FPO i OVP, taj potez Turaka nazivaju "skandaloznim" i zloupotrebom gostoprimstva.

"Na moje pitanje - `da li bi gradska opozicija bila i protiv jedne eventualne srpske liste` nisam dobio odgovor, već samo hrpu dopisa ljudi koji pozdravljaju tu ideju i nekoliko čudnih obrazloženja zašto Austrija ne treba `etničke izborne liste`", naveo je Stijaković.

Stijaković navodi da je vrijeme za novu Austriju sa novim Austrijancima, te podsjeća da su se Srbi u toj zemlji godinama bili angažovani u raznim strankama, a rezultat je uvijek bio isti - niko od njih nije bio ni viđen, niti podržan, kao pripadnik velike grupacije sa potencijalom za budućnost.

"Srbima u Austriji je potrebna Austrija koja je `ogledalo društva`, u kojoj svi građani mogu ravnopravno da učestvuju u društvenom radu", poručio je Stijaković.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).