Ulogujte se

Hrvatska nije spremna da se suoči sa zločinačkom prošlošću

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da je izjava lidera HDZ-a Tomislava Karamarka da je na Hrvatsku izvršena agresija s ciljem stvaranja "Velike Srbije", cinična i bezobrazna i dokaz više da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću.


"Istina je da je režim Franje Tuđmana s ciljem stvaranja etnički čiste Hrvatske države izvršio agresiju na Jugoslaviju i na srpski narod u Hrvatskoj, izbacujući ga nasilno iz Ustava i protjerujući ga", rekao je Linta, saopšteno je iz Koalicije.

Komentarišući dio izjave u kojoj Karamarko kaže da želi najbolje odnose sa Srbijom pod uslovom da se Beograd suoči sa činjenicama iz istorije i odbaci mitove pokazuje da Hrvatska nije spremna da osudi Tuđmanov zločinački projekat stvaranja etnički čiste hrvatske države koji je realizovan masovnim protjerivanjem i ubistvima Srba.

"Peti avgust je dan slavlja i veselja za Karamarka i sve one koji su sanjali da se krajem 20. vijeka realizuje strateški cilj ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića - zločinačka Hrvatska, bez ili sa što manje Srba", naglasio je Linta.

On je podsjetio da je bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali u izvještaju Savjetu bezbjednosti u maju 1993. godine naveo da je Hrvatska sa područja pod svojom kontrolom, odnosno izvan granica tadašnje Republike Srpske Krajine protjerala 251.000 Srba.

"Od sredine 1993. do 1995. godine, zaključno sa `Olujom`, Hrvatska je protjerala još najmanje 250.000 Srba što iznosi preko pola miliona protjeranih Srba", zaključio je Linta.

Karamarko je izjavio da su hrvatski saveznici pod pritiskom Srbije otkazali dolazak na vojnu paradu u Zagrebu, jer hrvatska diplomatija nije bila sposobna da pripremi te aktivnosti. On je, između ostalog, rekao da je "jasno da je na Hrvatsku izvršena agresija, koordinisana iz Srbije i sa Srbijom, s ciljem stvaranja `Velike Srbije`".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).