Ulogujte se

Napredak po svim pitanjima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini saopštila je da je u pregovorima Beograda i Prištine postignut napredak u svim pitanjima o kojima se razgovaralo na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom samoproglašenog Kosova Isom Mustafom.


"U razgovorima smo se usredsredili na preostala pitanja primjene sporazuma u energetici, telekomunikacijama, uspostavljanju zajednice srpskih opština na Kosovu i oko slobode kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici. Dobar napredak postignut je u svim pitanjima", navela je Mogerinijeva.

U saopštenju se navodi i da je na marginama dijaloga potpisan sporazum o međusobnom priznavanju auto-osiguranja, koji je postignut uz podršku Savjeta biroa zelene karte.

"Sporazum o osiguranju vozila, koji je potpisan nakon jučerašnje runde Briselskog dijaloga, znatno će olakšati život građana", rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je objasno da će građani uskoro moći da prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u oba pravca, bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje.

"Naknade su bile i više od 100 evra sa albanske strane i domaćinstva su odvajala stotine pa i hiljade evra za osiguranje", naveo je Đurić, koji kaže da će sporazum stupiti na snagu u roku od 30 dana.

Đurić je ocijenio da prištinska strana uopšte nije zainteresovana da se problem telekomunikacija riješi, jer njih zanima isključivo pitanje statusa.

On je ukazao da sličan problem postoji i kada je riječ o energetici, gdje Priština nastoji da riješi pitanje imovine, iako, kako je istakao, "ovo nisu razgovori o statusu i imovini".

Đurić je rekao da američka uloga u pregovorima između Beograda i Prištine nije direktna, ali da je njihova uloga u političkom smislu vrlo značajna.

On je ocijenio da je tokom jučerašnjih razgovora u Briselu "bilo više odvojenih razgovora sa predstavnicima više država, uključujući i SAD".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).