Ulogujte se

U Briselu zajednički sastanak Vučića, Mustafe i Mogerini

U Briselu je počeo zajednički sastanak visoke predstavnice EU Federike Mogerini sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom. Prethodno su sa Mogerinijevom odvojeno razgovarali Vučić i Mustafa.

Na dnevnom redu zajedničkog sastanka su četiri teme - Zajednica srpskih opština, telekomunikacije, energetika i "Park mira" u Mitrovici, a svi - i političari i mediji - procenjuju da je ova runda od izuzetnog značaja.

Premijer Vučić je tokom susreta sa Federikom Mogerini istakao da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i Parku mira, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Vladina Kancelarija za saradnju s medijima saopštila je ranije da se očekuje da ta pitanja budu riješena u skladu sa Briselskim sporazumom i usvojenim implementacionim planom.

Vučić i Mogerini su takođe izrazili zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU, rekla je da je napredak u primjeni Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak evropskih integracija.

"Veoma je važno da se što je dogovoreno u dijalogu implementira, jer je to ipak sastanak na najvišem nivou", rekla je Kocijančić tokom današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Riječ je, kazala je, o ključnom pitanju ne samo za proces normalizacije nego i za dalji napredak Beograda i Prištine na evropskom putu.

Kocijančić nije željela da spekuliše o tome da li se danas očekuju konkretni dogovori i koliko dugo će dijalog trajati.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su da je Mogerini svjesna da je neralno očekivati da se sva četiri složena problema razriješe na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Njemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).