Ulogujte se

Kitarovićeva je trebalo da osudi genocid u Jasenovcu

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je da je neprijatno iznenađen odlukom predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sama, bez pratnje i medija, posjeti Spomen područje Jasenovac i upiše se u knjigu utisaka, a da se pri tom jasno ne izjasni o karakteru Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ i o onome šta se dogodilo u Jasenovcu.


"Očekivao sam da hrvatski predsjednik posjeti Jesenovac sa svojim saradnicima i održi govor kojim će poslati poruku da je NDH bila zločinačka tvorevina i da se u Jasenovcu desio genocid nad Srbima i Romima i holokaust nad Jevrejima", saopštio je Linta.

On je očekivao da hrvatski predsjednik u svom govoru osudi relativizovanje ustaštva, negiranje ili umanjivanje zločina genocida, pjevanje ustaških pjesama i uzvikivanje ustaškog pozdrava "za dom spremni" na sportskim utakmicama i koncertima narodne muzike, umjesto da sa ponosom govori o postignućima Hrvatske u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

"Hrvatska treba da se stidi činjenice da se dvije decenije od završetka rata i dalje sistematski krše ljudska i manjinska prava Srba i ne čini ništa da se pokrene ekonomski razvoj krajiškog područja", rekao je Linta.

On je konstatovao da je žalosna činjenica da Srbi ne mogu da povrate svoje otete stanove, kuće, zemlju i ne mogu da dobiju naknadu štete za uništenu imovinu, da im se ne isplaćuju zaostale penzije i devizna štednja i ne priznaje dio radnog staža.

"Žalosno je da Srbi ne mogu da koriste srpsko pismo i ćirilicu u javnom životu, da se ne priznaju srpske žrtve i ne procesuiraju hrvatski zločinci već se slave kao heroji", zaključio je Linta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).