Ulogujte se

Vučić sa Erdoganom: Politički odnosi sa Turskom možda i najbolji u modernoj istoriji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno povjerenje između dvije zemlje. Erdogan je poručio da je sa predsjednikom Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije sa predsjednikom Turske rekao da su politički odnosi dve zemlje izuzetno dobri.

- Zahvaljujući zalaganju Erdogana i poslednjih istupa u Srbiji, uspostavljeno je povjerenje dve zemlje, zato danas gradimo možda i najbolje odnose u savremenoj istoriji. To znači da to radimo u interesu i jednog i drugog naroda - istakao je predsjednik Srbije na konferenciji sa Erdoganom, koji je u posjeti Srbiji.

Sa Turskom želimo da gradimo samo mir i najbolje odnose, rekao je Vučić istovremeno podsjećajući na riječi ubijenog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Predsjednik Srbije je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Erdogana i poručio da se nada će turski predsjednik češće dolaziti u Srbiju.

- Svaki dolazak Erdogana dodatno podstakne razvoj odnosa, dramatično poveća trgovinsku razmjenu, kulturnu razmjenu, dolazi do povećanja broja turista i neuporedivo bolje saradnje - istakao je Vučić.

"Trgovinska razmjena uvećana za 13 odsto" 

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, predsjednik je rekao ona značajno napreduje.

- Posljednji put kad smo se obratili, trgovinska razmjena je bila oko 800 miliona evra, i rekli smo da je cilj milijarda. Već krajem 2018. bila je milijardu i 200 miliona evra. A ove godine za prvih osam meseci veća je za 13 odsto nego prošle godine. To govori kako dramatično idu odnosi - istakao je Vučić.

I srpski uvoz i izvoz se, kaže, povećavaju.

- U poređenju sa prije 10 godina, izvoz je uvećan za sedam puta. To govori šta smo sve uradili, naravno i da je uvoz povećan višestruko i on danas iznosi preko 750 miliona evra - dodao je on.

Zahvalio je turskoj strani što je omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku što, kaže, omogućava zaustavljanje daljeg pada stočarske proizvodnje.

Erdogan: Plodni razgovori, potisano devet sporazuma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da su imali plodne razgovore, kao i da su dokaz toga sporazumi potpisani između dvije delegacije.

Naglasio je da su ti sporazumi dalje ojačali saradnju Srbije i Turske.

Rekao je da će se danas sastati i sa privrednicima koje sve više ulažu u Srbiju, kao i da će tokom njegove posjete otvoriti šest fabrika i položiti kamen temeljac za jednu fabriku.

Naglasio je da je na snazi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Sa predsjednikom Vučićem sam dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi kao dugoročan cilj - dodao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Srbiji posle dvije godine i to na 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).