Ulogujte se

Mihajlović: Logično da se i BiH i Crna Gora pridruže "malom Šengenu"

Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da umrežavanje zemalja regiona ili "mali Šengen" nema alternativu i da je od vitalnog značaja za građane inicijativa predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imaju strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja, te da bi bilo logično da se tome pridruže BiH i Crna Gora.

- Problemi kroz koje smo svi prolazili upravo kroz ekonomsko povezivanje mogu da budu prevaziđeni. Prvi korak u tom pravcu mogao bi da bude formiranje regionalne mreže punjača za električna vozila, kao i jedinstvena naplata putarine na auto-putevima. To može da se uvede već sledeće godine - rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Prema njenim riječima, ukoliko bi realizovali samo neke od ovih instrumenata, to bi moglo da dovede do privrednog rasta od tri do četiri odsto. 

- Što se budemo više udruživali, bićemo jači i snažniji da bi građani živeli bolje jer isključivi cilj je bolji život građana, da ljudi ostanu da ovde žive - naglasila je Mihajlovićeva.

Prema njenim riječima, inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Srbije prije svega se odnosi na to da zemlje regiona moraju da se udružuju prvenstveno ekonomski, jer su veoma male pojedinačno da bi mogle da utiču na globalne ekonomske tokove.

Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da umrežavanje regiona nema alternativu, i da tu nije riječ o stvaranju neke nove Јugoslavije ili velikog Balkana, već o primjeni čiste ekonomske logike. 

- Ukupan BDP Srbije, Albanije i Severne Makedonije je 80 milijardi dolara, sa Crnom Gorom i BiH to je oko 100 milijardi dolara što je manje nego BDP Francuske - rekla je ona.

Prema njenim riječima, Turska ima pet puta veći BDP od cijelog regiona i zbog toga velike investicije odlaze tamo.

Komentarišući izjavu predsjednika Privredne komore Sjeverne Makedonije Branka Azeskog da Vučićevu ideju o "malom Šengenu" treba odmah realizovati, Mihajlovićeva je podsjetila da Srbija ima dobar geostrateški položaj. 

- Sa Sjevernom Makedonijom već smo pokrenuli integrisan granični prelaz što je veoma važno za izlazak Srbije ka Grčkoj i ka albanskim lukama. Iako smo najrazvijeniji u regionu, to ne znači da treba da budemo zatvoreni - navela je ona.

Ona je istakla da je prvi korak dolazak predsjednika Sjeverne Makedonije i Albanije u oktobru u Beograd kod Vučića, te da je logično da se uključe i Crna Gora i BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).