Ulogujte se

Hrvatska nabavlja novo naoružanje: Cilj kupovina 12 borbenih aviona

Krajnji cilj hrvatske vlade je potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine.

Ovu informaciju potvrdio je glavni analitičar i posebni savjetnik hrvatskog premijera Robert Kopal.

On je dodao da u obzir dolaze i polovne letjelice.

- Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima riječ. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahtjeva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske - rekao je Kopal.

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

- Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je obavijestio Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke "F-16 C/D Block 50/52", švedske J"AS-39 Gripen" i francuske "Mirage 2000".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).