Ulogujte se

Vučić: Gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske?

Povodom godišnjice hrvatske oružane akcije "Oluja", predsjednik Srbije Aleksandar Vučič upitao je gdje je nestalo 500.000 Srba iz Hrvatske i kako se to dogodilo.

- "Oluju" Hrvatska slavi kao pobjedu u okviru "domovinskog rata", a ne kao protjerivanje Srba sa teritorija na kojima su živjeli. Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da to na dostojanstven i ozbiljan način obiqežavamo. Da se ne stidimo naših suza, da poštujemo tuđe žrtve, ali, da za razliku od ranije, poštujemo i svoje, srpske žrtve, da ih ne smanjujemo i da o njima govorimo - rekao je predsjednik Srbije.

Upitan o izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da bi žeqela da prisustvuje koncertu u Splitu Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po ustaškim i antisrpskim pesmama, na godišnjicu "Oluje", Vučić je konstatovao da je to u Hrvatskoj radostan dan, dok je za Srbe jedan od najtužnijih dana u savremenoj sprskoj istoriji.

- Mi ćemo ga peti put obilježiti kako dolikuje, zajedno sa Republikom Srpskom, i ponosan sam na to - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je istakao da se pogledi Hrvatske i Srbije na prošlost razlikuju, ali da, bez patetike, može da iznese neke podatke i da, zapravo, time uputi pitanje stranicma. Srbija želi najbolje odnose sa Hrvartskom i nastaviće da ih gradi, rekao je Vučić, ali je zatražio objašnjenje za činjenicu da je po popisu 1991. godine u Hrvatskoj bilo 582.000 Srba i 106.000 Јugoslovena, odnosno ukupno oko 650.000 Srba, a da ih je 2011. bilo 184.000.

Izrazio je uvjerenje i da će Srba na popisu 2021. biti manje od 150.000.

- Gdje je nestalo 500.000 Srba? - upitao je predsjednik Srbije.

- I da kažete da su ljudi otišli "trbuhom za kruhom", da ih je tako otišlo 100.000, gdje je nestalo 400.000 ljudi? Kako ćete to da objasnite, kako se to dogodilo? - zapitio je Vučić.

Teško je, kaže, to objasniti i to je teška rana Srba, sa kojom moraju da žive. Vučić je pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike, da dođu sutra u Krušedol, gdje će biti obilježena godišnjica "Oluje", da odaju poštu nastradalim Srbija, nauče djecu šta se tamo zaista desilo, kako taj užasni zločin nikada ne bude zaboravljen.

On je naveo da je ponosan na Krajišnike koji su izbjegli u Srbiju i da im je zahvalan na tome sto su svojim radom i trudom od Srbije napravili ljepšu zemlju, i što su uvijek Srbiju voljeli više od svega.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).