Ulogujte se

Linta: Prijetnje Srbinu u Dubrovniku - dokaz proustaštva i mržnje

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je ocijenio da je najnovija prijetnja Srbinu iz Trebinja da napusti Dubrovnik u roku 24 časa jedan u nizu dokaza da proustaške snage nastavljaju da sistematski šire mržnju i sve češće pozivaju na nasilje nad Srbima.

Linta u saopštenju navodi da jake proustaške snage u Hrvatskoj predvode Katolička crkva na čelu sa većinom biskupa, brojna udruženja ratnih veterana, HDZ i ostale političke stranke desne orijentacije, kao i Hrvatska radio-televizija i većina medija i portala.

- Proustaške snage prećutno ili otvoreno podržava hrvatski državni vrh jer nema političke volje da pokrene borbu kako bi Hrvatska poštovala evropske vrijednosti, odnosno ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava - ističe Linta.

Proustaške snage, kaže Linta, veličaju ustaške zločince kao borce za slobodu, genocidnu NDH nazivaju pravom hrvatskom državom, a Srbiju i krajiške Srbe zvanično su u sramnoj "Deklaraciji o domovinskom ratu" iz 2000. godine nazvali agresorima.

- Hrvatska neće ni po koju cijenu da se odrekne ustaške zločinačke ideologije, genocidne NDH i mita o "domovinskom ratu" - ocjenjuje Linta.

Sezonski radnik iz Trebinja napustio je Dubrovnik nakon što je dobio prijetnju članova navijačke grupe Torcida, prenosi "Dubrovački dnevnik".

U tekstu se navodi da Trebinjac ničim nije mogao izazvati gnjev lokalnih nacionalista i nasilnika osim činjenicom da je Srbin i da je na ruci imao tetovažu Crvene zvezde koju je sakrivao.

Slučaj navodno nije prijavljen Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj i zasad nema detaljnijih informacija da li je pokrenuta istraga.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).