Ulogujte se

Kraljevo: Domaćinstva odsječena od svijeta, ne znaju gdje će sa malom djecom

Najugroženiji Sirča, Grdica i Adrani. Bujica oštetila 16 mostova. Reporteri "Novosti" u okolini Kraljeva obišli najugroženija naselja i zatekli pustoš i ojađene ljude bez kuća i imanja.

U svih 68 kraljevačkih mjesnih zajednica ukupno je poplavljeno 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata, teško je oštećeno ili uništeno 16 mostova, dvadesetak lokanih putnih pravaca je u potpunom prekidu, a iz poplavljenih domova spasilačke ekipe evakuisale su 125 ljudi.

Bujična Sirčansko-trgoviška rijeka je potpuno srušila most na lokalnom putu prema Sirčanskoj banji, pa je oko stotinu domaćinstava iz tog dijela sela bukvalno odsječeno od svijeta.

- To nam je bio jedini put kojim se moglo stići do centra sela. Napravili smo improvizovani most za pješake, ali to je samo privremeno rješenje. Problem je što se bujica i dalje ide prema kućama. Strahujemo da ih potpuno ne odnese - pričaju mještani.

U ovom dijelu Sirče, poslije zemljotresa 2010, mnoge kuće su tek nedavno potpuno obnovljene, a sada je mještane snašla nova nevolja.

- Јedva sam uspio da obnovim kuću, bez pomoći države ili bilo koga drugog, a evo, sada se plašim da će bujica da napravi ogromnu štetu ili da je potpuno proguta. Muka muku stiže, udara na sirotinju. A lokalna vlast i dalje inertno djeluje. Čekamo već 36 sati da ovde uputi građevinsku mehanizaciju kako bi se prokopali kanali kako bi bujica otekla - kaže Dejan Marić.

- Nedavno sam renovirao kuću, a sada mi je bujica sve uništila. Ovako nešto se u Sirči nije dogodilo od 1970. godine. Prava kataklizma - dodaje Srećko Mijailović.

U prigradskom naselju Grdica, s druge strane, više od 100 kuća je potpuno pod vodom. Kao i 2014. godine, ponovo se izlio bujični potok Čađavac, praveći ogromnu štetu na objektima, baštama, voćnjacima i plastenicima.

U ovom naselju zatičemo i pripadnike tima za spasavanje na vodi iz Zaječara koji su došli da pomognu kraljevačkim kolegama. Uspješno su čamcima evakuisali dvije starije bake iz poplavljenih domova.

- Bolje je da budu kod rođaka, jer niko ne zna ni kako će, a ni kada će sve ovo da se okonča - poručuju njihove komšije.

U obližnjim Adranima, nema struje, mještani se pijaćom vodom snabdijevaju iz cisterni, a poplavljeno je i lokalno groblje.

- Mnogo je kiše palo, ali to nije glavni uzrok što nas je bujica opustošila. Zbog nemarnosti pojedinaca zapušeni su odvodni kanali, pa voda nije imala kuda da ode - pojašnjava Milomir Levajac. - Bašta mi je potpuno uništena, većinu stoke sam uspio da spasim i premjestim na drugu lokaciju, ali su se dvije svinje udavile.

Milenko Veličković iz Adrana sa suprugom i troje djece spas od poplave potražio je na spratu porodične kuće. Iako u kući nemaju ni vodu ni struju, ne žele da budu evakuisani jer, kako kažu, nemaju gdje da odu.

- Nikog od bliskih rođaka nemamo. Djeca su mala i nemamo gdje da odemo - kaže Milenko. - Hitno nam je potrebna pumpa. Skinem se do pojasa i onda idem po hranu i vodu za djecu. Htjeli su da nas evakuišu do glavnog puta. Ali gdje ćemo onda? Zato smo odlučili da ostanemo u kući.

Vodostaj Zapadne Morave je znatno porastao, i ova rijeka je poplavila više desetina hektara oranica izlivajući se i na lokalne puteve Adrani - Popovići i Oplanići - Grdica. Uz manje izlivanje Ibar je u svom koritu i ne ugrožava bunare Vodovoda u Žičkom i Konarevskom polju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).