Ulogujte se

Ljajić: Nema opipljive nade da će se ukinuti takse

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić kaže za RTS da se prije može očekivati da Priština pooštri takse nego da se ukinu.

- Optimizam se zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na Prištinu, jer lopta nije u našem dvorištu - istakao je Ljajić.

Poslije 1. jula i Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu trebalo bi da bude izvjesnije da li se može očekivati nekakav prijedlog za kompromis Beograda i Prištine i da li neko moće da utiče na vlasti u Prištini.

U međuvremenu, teče i rok u kojem Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ukoliko se to ne desi, najavljene su kontramjere.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da, s obzirom na trenutnu situaciju, prije se može očekivati da se pooštre takse nego da se ukinu.

- Neka realna, opipljiva nada ne postoji, optimizam se zasniva samo na očekivanjima da će međunarodna zajednica konačno izvršiti pritisak na Prištinu, jer lopta nije u našem dvorištu, od nas ne zavisi, već samo od Prištine i onih koji su sazvali sastanak. Naša pozicija je jasna – ako se ukinu takse, možemo sutradan da nastavimo pregovore - rekao je Ljajić.

Ukazuje da je takvo ponašanje Prištine dio unutrašnjih političkih odnosa na Kosovu, da se bliže izborii da se svi utrkuju u izjavama.

- Čak i oni koji su predlagali da se suspenduju takse dok se ne nastave pregovori, kažu da su pogriješili i da treba da ostanu takse - naveo je Ljajić.

On je nedavno bio u Sarajevu gdje je dogovoreno da se sprovedu zajedničke, koordinisane mjere ako se ne povuku takse.

- Da je lako i jednostavno uvesti mjere, uveli bismo ih 22. novembra, ali morate razmišljati o više aspekata posljedica uvođenja tih kontramjera, s jedne srane o Srbima koji dole žive, jer teško je naći mjere koje će pogoditi jednu zajednicu, jer to će svako na svijetu osuditi - rekao je Ljajić.

Iako ne može da kaže kakve mjere su u pitanju, ističe da nisu samo trgovinskog karaktera.

Podaci za šest mjeseci od uvođenja mjera pokazuju da je 189,5 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu.

- Proizvodi su za 5,3 odsto poskupili u maloprodaji. Pričali su da će nadomjestiti to, ali nisu. Ekonomsku štetu trpi srpska privreda, ali i albanski potršači - naveo je Ljajić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).