Ulogujte se

Brnabić: Priština ugrožava regionalnu stabilnost

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je da Priština ugrožava regionalnu stabilnost, uvođenjem taksa, stvaranjem takozvane vojske Kosova i izjavama o brisanju granice sa Albanijom, čime je unazadila dijalog sa Beogradom.

"Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke /samoproglašeno Kosovo i Albaniju/ mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je jedini razlog što je danas stabilna situacija u regionu to što se Srbija ponašala odgovorno.

Brnabićeva je za Televiziju "Pink" rekla da kao najveću prijetnju vidi "političku odluku" koja se tiče brisanja granice između /samoproglašenog/ Kosova i Albanije koja očigledno vodi ka stvaranju "velike Albanije".

"Što se tiče tog brisanja granica, čini mi se da će oni pokušati da se izvuku na inicijativu koju je upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio na sto, a to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog ekonomskog rasta, razvoja, mira, stabilnosti, drugačijeg prosperiteta", rekla je ona.

Brnabićeva je izrazila nadu da će doći do kompromisnog rješenja u dijalogu Beograda i Prištine, te ukazala da premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj pokušava da predstavi ovu situaciju kao sukob Rusije protiv Amerike, što ona apsolutno nije.

Ona je podsjetila da je Priština, uz takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH proširila i na robu stranih investitora u Srbiji, među kojima je na prvom mestu "Koka-Kola".

Brnabićeva je dodala da sa nestrpljenjem očekuje reakciju SAD, te napomenula da će u januaru putovati u SAD i posjetiti sjedište "Koka-Kole"

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).