Ulogujte se

Vučić: Uvjeren sam da rata neće biti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom tenzija na KiM i nakon povećanja taksi na robu iz Srbije, da je uvjeren da rata neće biti.

"Ne volim tu riječ ni da koristim, člini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumiju razmjere katastrofe koje mogu da izazovu i molim ih da pokušaju da to shvate. Mi smo u situaciji da ne da igramo šah sa nekim ko ima pomoć 10 kibicera, kao što imaju oni od strane Njemačke, Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih, već i da moramo da razmišljamo, ne samo šta će da smisle i kako, već i da li će neko da se podigne i tablom da lupi glavu sebi i drugima. Kada imate takvog nepredvidivog protivnika, onda to svakako jeste problem", rekao je Vučić, povodom najava formiranja "vojske Kosova" i eventualnog slanja jedne jedinice na sjever Kosova, za Pink televiziju.

Vučić je kazao da se nalazimo u vrlo teškoj situaciji u kojoj je nemoguće predvidjeti poteze.

"Svi potezi koji su do sada činili su bili iracionalni. U takvim uslovima kada imate takvog protivnika, ne želim da kažem neprijatelja, kada se ne saglašavamo ni oko jednog od ključnih državno pravnih pitanja, onda to jeste problem", kazao je.

On je dodao da se nada da će Srbija sačuvati mir.

"Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir. Srbija će dati sve od sebe, uveren sam da ćemo imati mir, da rata neće biti, ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda gde god da živi", naglasio je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da je to "naša obaveza i da će Srbija svakodnevno u najtežim uslovima činiti sve da razgovaramo i mirno riješavamo probleme uraditićemo".

Vučić je rekao i da će danas u podne razgovarati telefonom sa eneralnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom i naglasio da je "naše da uspostavimo komunikaciju sa NATO jer su oni preuzeli obaveze da ne bude vojske na severu Kosova osim pod dva kumulativna uslova - da se sa tim saglase i NATO i lokalna zajednica, odnosno Srbi, a to se sigurno neće dogoditi".

"Mislim i da je poruka Јensa Stoltenberga bila dobra i nadam se da će u Prištini to razumijeti. Čini mi se da mnogi pokušavaju da iz urazume", rekao je Vučić i dodao da je veoma važno i da međunarodna zajednica shvati ko želi mir.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).