Ulogujte se

Srbija: Uhapšeno 36 osoba zbog izvoza voća iz EU na rusko tržište

Policija Srbije uhapsila je 36 osoba osumnjičenih da su, kao pripadnici kriminalne grupe uvozili voće i povrće iz EU, a zatim ga, uz lažnu dokumentaciju kao proizvode srpskog porijekla, prodavali u Rusiju, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Osumnjičeni se terete da su na taj način sebi i drugim pravnim i fizičkim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 439.343.718 dinara /oko 3,7 miliona evra/.

U saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšene su osobe čiji su inicijali D.Ž./42/ i Ј.Ž./42/ za koje se sumnja da su organizatori kriminalne grupe, navodi se u saopštenju.

Uhapšeno je i odgovorno lice preduzeća "Kleri frut" čiji su inicijali T.M./38/, kao i bivše odgovorno lice tog preduzeća A.S./30/ i zaposleni u toj firmi Ž.V./45/.

Među uhapšenima je i odgovorno lice preduzeća "Vip frut" i bivše odgovorno lice firme "Vip logistik" čiji su inicijali Lj.V. /43/ kao i 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava i četiri otkupljivača.

"Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još 43 osobe", navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Sumnja se da su nakon prijema, voće porijeklom iz zemalja EU, prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće "Kleri frut".

Kako bi prikrili porijeklo robe, uvezeno voće miješali su sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su i zaposleni u Institutu "Agroekonomik" čiji su inicijali V.Ј.Z./36/ i M.V./30/.

Oni se sumnjiče da su kao zaposleni u Institutu, kojima su bili povjereni poslovi zdravstvenog pregleda pošiljaka od Ministarstva poljoprivrede Srbije, izdavale fitosertifikate za potrebe preduzeća "Kleri frut" iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porijekla.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).