Ulogujte se

Linta: Tražiti od Hrvatske obustavu uklanjanja ruševina srpskih kuća

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je danas na ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića da zatraži od Hrvatske obustavljanje procesa uklanjanja ruševina opljačkanih, zapaljenih i miniranih srpskih kuća u Gospiću tokom 1991. godine i kasnije o trošku njihovih vlasnika koji sada žive u Srbiji ili u trećim državama.

"Nekadašnji stanovnici Gospića smatraju da je prije uklanjanja ruševina potrebno naći rješenje u vidu obnove ili pravične novčane naknade", istakao je Linta u pisanoj izjavi.

Linta kaže da je u prethodnom periodu veliki broj prognanih Srba iz Gospića i drugih hrvatskih opština i gradova primio rješenja u kojima se od njih traži da uklone ruševine o sopstvenom trošku.

"U rješenjima stoji jasna prijetnja da će, ako to sami ne učine, Grad Gospić angažovati treće lice da ukloni ruševine o trošku vlasnika", navodi Linta.

On posebno naglašava da prognani Srbi, koji su pod brutalnim pritiscima i prijetnjama napustili svoje kuće, veoma teško doživljavaju navedeni diskriminatorski postupak vlasti Grada Gospića.

"Uklanjanje ruševina hoće da naplate one snage koje su u suštini opljačkale, zapalile i minirale njihove kuće tokom 1991. godine i kasnije. Ovaj nepravedni i nemoralni postupak vlasti Grada Gospića za prognane Srbe je ponižavajući", zaključio je Linta.

On podsjeća da je više od 150 nekadašnjih stanovnika Gospića potpisalo Peticiju kojom se od Dačića traži da njihov problem pokuša da riješi u dijalogu sa hrvatskim vlastima.

Linta je naveo da je peticija sa potpisima predata za Dačića u pisarnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije 27. jula.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).