Ulogujte se

Svađa Tačija i Haradinaja oko pregovora u Briselu

U kabinetu predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija tvrde da će "Preševska dolina" biti na stolu narednog sastanka u Briselu, a u isto vrijeme premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj napominje da Tači nema njegovu podršku za razgovor o granicama.

Zahtjev Albanaca iz "Preševske doline" da se pridruže samoproglašenom Kosovu biće tema predstojećeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija u septembru, tvrde u kancelariji tzv. kosovskog predsjednika, prenose Zeri.

U kancelariji su za ovaj prištinski list rekli da tačan datum sastanka Vučića i Tačija još nije utvrđen, ali da će on biti održan početkom sljedećeg mjeseca, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca u Preševu, za list Epoka e re dodaje da pridruživanje "Preševske doline" samoproglašenom Kosovu ne bi imalo "domino efekat" na ostale zemlje zapadnog Balkana.

Mustafa tvrdi i da "Preševska dolina" nikad neće odustati od zahtjeva da bude dio samoproglašenog Kosova.

U međuvremenu se oglasio i tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekavši da Tači ne uživa njegovo podršku za eventualno "otvaranje razgovora o promjeni granica Kosova u posljednjoj fazi dijaloga sa Beogradom".

- Ako Tači iznese tu temu na sto, onda to radi bez moje podrške - naveo je Haradinaj, prenosi Koha.

Istakao je da ne želi da se osjeća odgovornim ako dođe do promjena granica samoproglašenog Kosova.

- Prva faza je davanje povjerenja predsjedniku da predstavlja zemlju u tom procesu. A druga faza je sadržaj. Predsjednik ima moju podršku za razgovore o uzajamnom priznanju sa Srbijom, ali nema moju podršku da razgovara o granicama - rekao je Haradinaj novinarima.

On je rekao da nije zainteresovan da se o toj temi uopšte razgovara, navodi se u pres-klipingu Unmika.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).