Ulogujte se

Zaharova prenijela stav Rusije o prijedlogu za razgraničenje Srba i Albanaca

Poslije susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovarala je na pitanja novinara i o najaktuelnijim političkim temama.

Na molbu da komentariše prijedlog razgraničenja u svojstvu rješenja za Kosovo i Metohiju, Marija Zaharova je rekla da je ruska spoljna politika dosledna, sviđalo se to nekome ili ne.

„To je posebno važno danas, ako se dogovori obezvređuju. Vrlo je važno da budeš dosljedan u pristupima i stavu i to se prije svega odnosi na ruski stav vezan za problematiku Kosova. To nisu teoretska istraživanja niti hipotetičke analize, to je praktični posao koji je zasnovan na međunarodnom pravu. Naš pristup ovoj problematici je ozbiljan i zasnovan na međunarodnom pravu, na poštovanju suvereniteta Srbije i ovaj stav Rusije se nije mijenjao. U Beogradu to vrlo dobro znaju. Ona je podsjetila i šta podrazumijeva ovaj stav“.

Sastanak portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove i šefa srpske diplomatije Ivice Dačića
„Problem Kosova je odavno postao međunarodni problem. Razmatrali smo ga i u SB UN, postoji Rezolucija 1244 koju niko nije ukidao. Nisam sigurna da postoji druga zemlja koja je više branila poštovanje te rezolucije od Rusije. Naš pristup je takođe utemeljen na poštovanju suvereniteta i unutrašnjeg zakonodavstva Srbije. I naravno, mi smo uvijek govorili da ćemo podržati dogovore koji budu postignuti i koji budu dobri za Srbiju. To je naš dosljedan stav“, rekla je Zaharova.

Zaharova je precizirala šta Rusija neće prihvatiti.

„Mi nećemo prihvatiti laž da je Kosovo odvojeno od Srbije na osnovu referenduma. Neće proći kod nas situacija kad će nam pričati vadeći samo jednu stvar, da je to jedinstveni primjer u Evropi. Sve što će biti vezano za izvrtanje istorijskog sjećanja takođe neće proći."   

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).