Ulogujte se

Brnabić: Biće odgovoreno na pismo američkog kongresmena o Draži Mihailoviću

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da pismo američkog kongresmena Teda Poa, u kojem traži da Srbija objavi dokumenta o suđenju Dragoljubu Draži Mihailoviću, nije zvanični zahtjev Vašingtona, ali je relevantno i na njega će biti odgovoreno.

Ona je izjavila da ne vidi da taj zahtjev ima neku vremensku relevantnost.

"Pismo mi je uručio kongresmen Ted Po. To nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego pismo jednog kongresmena, kopredsedavajućeg Srpskog kokusa, koji je mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela i da je Pou u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom nedavne posjete SAD, uručila orden, prenijeli su beogradski mediji.

"To pismo nam je relevantno. Odmah sam ga predala našoj ambasadi u SAD, da kao i sva relevantna zvanična pošiljka ide ka svim resornim ministrima i u skladu sa institucionalnim mehanizmima odgovorićemo na to pismo", rekla je Brnabićeva.

Kopredsjedavajući Srpskog kokusa u Američkom kongresu, kongresmen Ted Po iz Teksasa, uručio je pismo premijeru Srbije Ani Brnabić u kojem traži da se objave dokumenta u vezi sa suđenjem i pogubljenjem Dragoljuba Draže Mihailovića.

Portal "Telegraf" navodi da je kongresmen Po uručio pismo Brnabićevoj 25. jula tokom njenog boravka u SAD.

"U duhu prijateljstva između SAD i Srbije najlepše vam upućujem zahtev da obelodanite materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovića", piše u pismu.

U pismu se navodi da je general Mihailović igrao ključnu ulogu u spasavanju stotine stranih pilota tokom Drugog svjetskog rata, uključujući američke službe.

"On i ljudi kojima je komandovao pokazali su izuzetnu hrabrost u odbrani naših pilota za vreme misije `Halijard`, tako da verujem da bi u čast i uspomenu na njega trebalo da se učine javnim okolnosti njegove smrti", piše u pismu.

 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).