Ulogujte se

Odgovorni za zločine na Kosmetu mogli bi zauvijek ostati nekažnjeni

Porodice nestalih i kidnapovanih Srba uvjerene su da će sudbina njihovih srodnika i utvrđivanje odgovornosti za zločine nad Srbima ostati zauvijek tajna nakon prestanka rukovodeće funkcije EULEKS-a u uspostavljanju vladavine prava na Kosmetu, rekao je Srni predsjednik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca Milorad Trifunović.

"Sve je stalo. Nema novih pretraga, nema novih identifikacija niti ima bilo kakve najave da će kosovski pravosudni organi, ako ništa više, nastaviti tamo gde je stao EULEKS", istakao je Trifunović.

On je rekao da to potvrđuje činjenica da se od aprila čeka na identifikaciju posmrtnih ostataka pet lica pronađenih u masovnoj grobnici u Đakovici.

"Ne gajimo nadu da će kosovske vlasti bilo šta uraditi da se rasvetli sudbina nestalih i kidnapovanih", istakao je Trifunović, dodajući da se porodice skoro i ne nadaju, mada žive u uvjerenju da će odgovorni za zločine nad nedužnim Srbima biti izvedeni pred lice pravde.

Prema njegovim riječima, poslije odlaska EULEKS-a sve je više očigledno da će vlasti u Prištini nastojati da odgađanjem istraga i pretraga lokacija masovnih gorbnica dodatno unište tragove zločina i aboliraju počinioce.

"Odlaže se DNK analiza posmrtnih ostataka petoro, kako vjerujemo, Srba nađenih u masovnoj grobnici u urbanom delu Đakovice s ciljem da se na proteklih 20 doda još neka godina kako bi tragovi u potpunosti bili uništeni, a počinioci abolirani svake odgovornosti", naveo je Trifunović.

Iz Komisije za nestala i kidnapovana lica Srbije rekli su da prikupljaju dodatne podatke i činjenice kako bi uskoro Prištini proslijedili zahtjev da bude pretraženo nekoliko novih lokacija masovnih grobnica.

"Јavnost će ubrzo biti upoznata o činjenicama koje ukazuju na postojanje masovnih grobnica na ovim lokacijama", rekla je za Srnu Vesna Bošković iz te komisije.

Prema zvaničnim podacima, na spisku nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca nalazi se nešto više od 560 lica, ali se broj mijenja pošto Komisiji porodice nestalih i kidnapovanih skoro svakodnevno prijavljuju nova imena i moguće lokacije masovnih grobnica.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).