Ulogujte se

Dačić: Nova američka administracija spremna da razgovara o srpskim prijedlozima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je nakon posjete SAD da je nova američka administracija spremna da barem ravnopravno razgovara o srpskim prijedlozima za rješavanje najvećih problema u regionu, a to je svakako trajno rješenje problema Kosova i Metohije.

- Dolaskom nove američke administracije imamo povoljniju atmosferu za iznošenje naših stavova, veće razumijevanje naše pozicije, kao i želju da se naši odnosi resetuju i pomogne u stabilizovanju prilika u regionu - rekao je Dačić.

On je prenio da mu je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton tokom sastanka rekao da "oni smatraju da je dosadašnja politika SAD prema regionu bila rukovođena `autopilotom`, politikom koja je bila definisana prije 20 do 30 godina", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Nastavićemo kontakte, ponavljam uz veliku podršku SAD za odvijanje dijaloga, to je velika promjena, jer do prije dvije godine kada ste razgovarali u američkim institucijama mogli ste samo da čujete da je to pitanje riješeno - kaže Dačić.

On je istakao da se danas otvoreno pruža podrška tome da se nađe kompromisno rješenje, što je za Srbiju u ovom trenutku veoma pozitivno i podsticajno kao mogućnost da se u dijalogu dođe do rješenja koje bi bilo u interesu svih strana.

Dačić je rekao da je prenio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću utisak da je situacija bitno različita u odnosu na neko prethodno vrijeme, da treba iskoristiti ovaj trenutak da se sa američkom administracijom dođe do rješenja za probleme u regionu, da Srbija reafirmiše svoju spoljnopolitičku poziciju i da ostvari put ka EU.

- Dakle, da riješimo probleme u regionu na način gdje će svako dobiti, a ne da tražimo ko će šta izgubiti. To je velika promjena i možda je i dobro da se to dešava na ovaj značajan događaj, a to je sto godina od srpske zastave na Bijeloj kući - rekao je Dačić.

Dačić je boravio u dvodnevnoj posjeti SAD povodom učešća na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama i svečanoj ceremoniji obilježavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Bijeloj kući.

U saopštenju se dodaje da je Dačić imao uspješne sastanke sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Džonom Boltonom i pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom.

- Ovo je bila veoma značajna posjeta sa dobrim rezultatima za Srbiju, odlična prilika da se razgovara o resetovanju i revitalizaciji naših odnosa sa SAD i zato su sastanci i konferencija na kojoj sam učestvovao bili veoma korisni - rekao je Dačić.

On je dodao da je prioritet njegovih razgovora bio pozicioniranje Srbije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).