Ulogujte se

Osuđeni Srbi u Estoniji u katastrofalnim uslovima izdržavaju kazne

Međunarodni komitet Crvenog krsta zatražio je od predsjednika Mehanizma u Hagu Teodora Merona da preduzme odgovarajuće mjere za poboljšanje uslova u kojima u zatvoru u Estoniji izdržavaju kazne haški osuđenici Milan Martić, Dragomir Milošević i Milan Luković.

Međunarodni komitet Crvenog krsta, čiji su se predstavnici nedavno lično uvjerili u katastrofalno stanje u estonskom zatvoru u Tartuu, pisao je Meronu o izuzetno teškim uslovima u kojima Martić, Milošević i Luković izdržavaju kazne, pišu Večernje novosti.

Od Merona je zatraženo i da odgovori na pitanja u vezi sa osnovnim ljudskim pravima srpskih osuđenika.

Ključni problem srpskim zatvorenicima je jezik, a time i neadekvatno liječenje, jer estonskim ljekarima ne mogu da objasne šta ih bole niti ih razumiju kada im oni neku terapiju, pišu Novosti.

Beogradski dnevnik napominje da srpske osuđenike prevoze u kavezu kada ih vode na specijalističke preglede, a dok ih ljekari pregledaju vezane su im ruke i noge.

Nemaju ni mogućnost da rade u zatvoru, a obavezni su da plaćaju struju, hranu i sredstva za higijenu. Ne mogu da čitaju knjige na srpskom jeziku, jer u zatvoru nije dozvoljen prijam paketa, a ukinut im je i satelitski program na srpskom jeziku.

Martić je neko vrijeme bio u samici, jer nije obrisao hodnik zbog upale nerva u ruci, a to nije mogao da objasni, dok je Lukiću danonoćno bilo upaljeno svjetlo u ćeliji što mu je potpuno poremetilo san.

Martićev branilac Predrag Milovančević je potvrdio da su više puta žalili sudu u Hagu na neodgovarajuće uslove u Estoniji nakon čega je Meron pisao Estoniji i izražavao zabrinutost, a Estonci odgovarali da je sve u skladu sa njihovim zakonima.

- Kažu, Martić ne zna ni estonski ni ruski jezik, a nemaju prevodioca. Kako ga onda liječe kada ne razumiju šta ga boli? Prije nego što je poslat u Estoniju obavijestili smo sud o svemu, ali oni su ga, ipak, poslali tamo znajući kakvi su uslovi - rekao je Milovančević.

Prema njegovim riječima, Martić, koji je dijabetičar, u Estoniji je potpuno lišen mogućnosti resocijalizacije, zabranjeno mu je pušenje, a mjesecima nije mogao da popravi zub.

Meron je ranije odbijao molbe srpskih osuđenika da ih prebaci u drugu državu na izdržavanje kazne, uprkos tome što su branioci trojice osuđenika, kao i Ministarstvo pravde Srbije ukazivali na nehuman tretman, nesprovođenja postupka resocijalizacije i surove uslove koji su daleko ispod evropskih zatvorskih standarda.

Obrazloženje je bilo da "navedene pritužbe nisu dovoljan razlog", pišu Večernje novosti.

Službenik u Mehanizmu nedavno je srpskom diplomati u Holandiji rekao da je upoznat sa teškim uslovima izdržavanja kazne i da je na to više puta skretao pažnju Meronu.

Finska se izjasnila da je voljna da preuzme srpske osuđenike, pa je Srbija zamolila Mehanizam da razmotri tu mogućnost.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).