Ulogujte se

Dačić: Beogradu trebaju lobisti za Kosovo da dopru do Trampa

Srbija što prije treba da angažuje nekog lobistu koji će braniti njene interese u rješavanju kosovskog problema, i koji mogu da dopru do američkog predsjednika Donalda trampa, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je naveo da su u ovom momentu Srbiji više nego ikada potrebni lobisti koji bi u međunarodnoj zajednici radili u korist Srbije.

"Cilj mora da bude pristup do onih koji odlučuju, odnosno do predsednika SAD Donalda Trampa, kako bi imali njihovu podršku za trajno rešenje Kosova. I zato su nam potrebni oni koji mogu dotle da dobace", rekao je Dačić za "Blic".

Dačić je napomenuo da sada čak 173 zemlje imaju potpisane lobističke ugovore sa američkim agencijama, i da je jasno da u savremenom dobu države funkcionišu na taj način.

"Poenta je da sve to napravimo transparentno", istakao je Dačić i dodao da je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je greška što Srbija nema nekoga da lobira za nju.

On je podsjetio da su ranije vlade potpisale ugovor o lobiranju sa "Podesta grupom" za 100.000 dolara mjesečno, ali da je ta agencija počela da radi i za Albance.

Dačić dodao je da je "Grupi 30 strateških tačaka" isplaćeno 1,4 miliona dolara, a "Podesta grupi" 900.000 dolara, s tim što je ova posljednja "ispala nepoštena".

"Blic" navodi da Priština za lobiranje daje mjesečno 80.000 dolara uticajnoj lobističkoj orgnaizaciji "Esl i Netvork".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).