Ulogujte se

Burno u Saboru, opozicija traži ostavku Plenkovića

Sjednica hrvatskog Sabora počela je danas burno, nakon skandala s mejlovima i ostavke potpredsjednice Vlade i ministarke privrede, Martine Dalić zbog Leks Agrokora, a lider najuticajnije opozicione SDP, Davor Bernardić se prvi javio za riječ ocijenivši da je ovo vanredno stanje i da zato treba raspustiti Sabor.

- Plenković je sve znao, to je zloupotreba ovlašćenja po krivičnom zakonu. Ovaj put neće proći pokušaj kupovine vremena i skretanja s teme. Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka. Postavlja se pitanje gdje je nestala politička odgovornost svih vas kad ste glasali o opozivu Martine Dalić. Ako je morala prekjuče otići, pitamo se s pravom zašto Državno tužilaštvo ne istražuje, rekao je Bernardić.

Najavio je da će poslati u proceduru zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

Pauzu je zatražio poslanik Mosta, Nikola Grmoja, uz obrazloženje da većina razloga za smjenu ministarke Dalić prethodno nisu bili ni pročitani.

- Skrpili su većinu kojom su podržali Dalić i govorili su o porazu opozicije. Toliko o pobjedama i porazima. Draga gospodo, ništa nije dobro. Mi imamo vladu koja je zadržala dah da u javnost ne procuri još koji mejl ili poruka. Umjesto da donosimo reformske zakone mi svjedočimo o očajničkim naporima da sve bude sklonjno pod tepih. Bitna je volja samo jednog čovjeka. Pitam vas dokle tako. Stabilizacija nije uspjela, vlada se počela osipati. Vlada apatija i beznađe. Ni narod vam ne vjeruje, pogledajte ankete. Svi ste postali taoci loših odluka nekolicine ljudi i s njima povezanih interesnih grupa, istakao je Grmoja.

Željko Glasnović osvrnuo se na izvještaj Evropske komisije o rasizmu i netoleranciji u Hrvatskoj.

Inače, prije početka sjednice Sabora, koju direktno prenose gotovo svi portali u Hrvatskoj, opozicioni Živi zid, čija je popularnost, prema istraživanjima, posljednjih mjeseci u stalnom porastu, održala je konferenciju za novinare na temu afere sa mejlovima.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić je novinarima rekao da je aktuelna vlada Andreja Plenkovića najkorumpirnija od svih do sada i zapitao:"Zašto bi Andrej Plenković, jedna takva renomirana osoba, učestvovala u ovim krčmarskim dogovorima i pogodbama".

Rekao je i da je ta stranka podnijela krivične prijave protiv osoba uključenih u ovaj skandal.

- Kao što znate, mi smo podigli krivičnu prijavu protiv osoba uključenih u ovaj skandal. Sada je svima jasno - ovo je najkorumpiranija vlada u istoriji Hrvatske, rekao je Sinčić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).