Ulogujte se

Prve optužnice Specijalnog suda do jeseni?

Prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika tzv. OVK trebalo bi da budu podignute do jeseni ove godine, očekuje prištinski advokat Arianit Koci.Koci, jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je da su u Sudu počeli da rade na obezbjeđivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova, prenosi Radio-televizija Srbije.

"Zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica. Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom", rekao je Koci prištinskim medijima.

On je napomenuo da nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine, prenosi RTS.

Na prve optužnice čeka se od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Sud je postao operativan u julu prošle godine, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.

Iz tog suda nema zvaničnih najava o podizanju prvih optužnica, a otežavajuću okolnost čini i to što se nedavno američki tužilac Dejvid Švendimen, povukao sa funkcije glavnog tužioca, nakon što mu je istekao trogodišnji mandat, a novi nije određen.

Novina u radu Suda biće ta što će žrtve ratnih zločina na Kosovu moći da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).