Ulogujte se

Protestne note Pariza zbog povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova

Francuska će uputiti protest svakoj državi koja ubuduće bude povukla priznanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, piše beogradska "Politika".

List navodi da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče izjavio kako je dobio informaciju da će jedna zemlja, članica EU i stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, uputiti protest svakoj zemlji koja ubuduće bude povukla priznanje kosovske nezavisnosti.

Ne precizirajući o kojoj članici EU je riječ, Dačić je naveo da je predstavnik te zemlje, rekao srpskoj misiji u Njujorku da je pristup Srbije, kada je riječ o državama koje su priznale kosovsku nezavisnost, iritantan.

Kako "Politika" nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima, riječ je o Francuskoj.

List navodi da je Dačić povodom izjava zamjenika premijera samoproglašenog Kosova Envera Hodžaja i političkog savjetnika predsjednika samoproglašenog Kosova Blerima Šalje, da zajednica srpskih opština /ZSO/ neće biti formirana prije potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, upitao kakve veze ima zajednica srpskih opština sa time.

Dačić kaže da bi zbog ovoga što je rečeno, povukao potpis sa Briselskog sporazuma, pogotovo kada se vidi šta je sve Srbija uradila, a da Priština nije ispunila jedinu obavezu koju je imala.

"Blerim Šalja je bio svjedok kada sam potpisao Briselski sporazum. Znači, bio je tu, sve je znao i zamislite kakav je to vrhunac licemjerja i bezobrazluka kada kaže da će ZSO biti formirana poslije potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma. Čekajte, ali gdje je to napisano", rekao je Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).