Ulogujte se

U Hrvatskoj Kostajnici i dalje vanredno stanje, u Karlovcu vodostaji opadaju

Vodostaji rijeka na karlovačkom području polako opadaju, dok Una u Hrvatskoj Kostajnici dan nakon jezivih prizora i dalje raste.

Na Karlovačkom području polako opadaju vodostaji rijeka. Ali, oni su i dalje visoki pa su za Kupu i Koranu i dalje na snazi vanredne mjere obrane od poplave.

Vodostaj rijeke Korane u srijedu ujutro u 6 sati u Karlovcu bio je 765 centimetara i stagnirao je, a vodostaj Kupe u blagom je opadanju i u 6 sati iznosio je 750 centimetara.

U Hrvatskoj Kostajnici u kojoj se u utorak urušilo brodo, a 15-ak ljudi ostalo bez krova nad glavom, vodostaj rijeke Une i dalje raste, a u 6 sati bio je na 456 centimetara. Na snazi je vanredno stanje, a noć je protekla mirno, bez novih klizišta.

Podsjetimo, jučerašnji dan obilježile su jezive scene iz Hrvatske Kostajnice u kojoj je u urušavanju tla potpuno uništeno sedam kuća, a 23 osobe su evakuisane s brda koje se u utorak doslovno urušilo. Njih 15-ak više nema krov nad glavom jer su njihove kuće sravnjene sa zemljom.

Deset osoba prenoćilo je s utorka na srijedu u hotelu, a ostatak je otišao kod rodbine. Glavno je pitanje gdje će nakon toga jer svoje domove više nemaju.

Obliazeći stradalo područje premijer Andrej Plenković obećao je da će hrvatska Vlada u saradnji s gradom i županijom učiniti sve da se ljudima koji su ostali bez domova pomogne.

Plenković obećao ženi pomoć, a umjesto toga andol

Među onima koji su u samo nekoliko minuta ostali bez svega je i Refika Hamzagić. Ona kaže da je kuća u sekundi počela da se ruši.

"Bila sam na dvorištu. Elektrodistribucija je skidala kablove jer su se i bandere već nakosile. U sekundi, kuća se ruši. Nakon kuće se ruši štala. Odjednom puca kuća, zemlja kreće", ispričala je Refika za Novu TV.

Kako navodi portal Indeks, ona je u odronu ostala bez svega i trenutno ima samo odjeću u kojoj je bila u tom trenutku i jaknu koju joj je dala komšinica. Kaže da mora redovno da pije lijekove jer je srčani bolesnik, a ni njih nema, niti novca.

Kako su juče preneli hrvatski mediji, Hrvatsku Kostajnicu obišao je i hrvatski premijer Andrej Plenković, a čak je i razgovarao sa Refikom. Ona kaže da je premijeru i njegovim saradnicima objasnila u kakvoj se situaciji našla, odnosno da je izgubila sve i da sada nema ni lijekova, ni novca.

Kako je rekla, oni su joj obećali da će dobiti sve što je potrebno. Međutim, čim su otišli, situacija se promijenila.

"Dok je bio gospodin Plenković i Žinić tu (Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan), rekli su mi da ću od doktorice dobiti lijekove. Oni su otišli, naslikali su se, a doktora nigdje nema. Bio je hitni slučaj, odvezli su ga za Sunju. Meni su izmjerili tlak i dobila sam tableticu da se smirim i jedan andol. I to je to", ispričala je Hamzagić reporteru Nove TV.

Dodala je da su joj rekli da pozove svog doktora, ali nakon što joj je sve uništeno, ona nema ni telefon.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).