Ulogujte se

Dačić: "Hrvatska preostalim Srbima šalje više nego zastrašujuću poruku"

Preporuka hrvatske Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima da se ustaški pozdrav "Za dom spremni!" može ponekad nekažnjeno koristiti, predstavlja nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Evropa i međunarodni poredak, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ovim aktom, Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naveo je Dačić u pisanoj izjavi za medije.

On je istakao da ovakvo rješenje Komisije, koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, jeste ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već i politički nepodnošljivo u 21. vijeku.

"Da li iko normalan u Nemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličom `Zig hajl`?", upitao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je oš jednom pozvao predstavnike međunarodne zajednice, a prije svih visoke zvaničnike EU, da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog svijeta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).