Ulogujte se

Drugi dan Vučićeve posjete Hrvatskoj, razgovori sa Srbima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posjete posvećuje Srbima koji žive u toj zemlji.

Po dolasku u Vrginmost, a po dolasku je otišao u porodicu Lapčević.

Posjeta predsjednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Vučić će danas razgovarati sa Srbima u Vrginmostu, koji oslikava ono što su Srbi proživljavali u prošlosti i kako žive u sadašnjosti. 

Nakon jučerašnjih susreta sa zvaničnicima u Zagrebu, Aleksandar Vučić je drugog dana posjete Hrvatskoj u Vrginmostu, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mestu u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svjetskog rata, ali i u akciji "Oluja".

Danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica. Kako javlja izveštač RTS-a, istorija Vrginmosta pokazuje da je riječ o reprezentativnom mjestu za ono što su Srbi proživljavali u prošlosti i kako žive u sadašnjosti.

Do dvedesetih je tamo živejlo nešto više od 17.000 ljudi, uglavnom Srba, a zatim je mjesto opustilo. Danas tamo ima povratnika, te u samom Vrginmostu i 19 okolnih sela sada živi nešto manje od 2.000 Srba i nešto više od 900 Hrvata.

Srbi predstavljaju većinu i u lokalnoj samoupravi. 

U Vrginmostu su velike mjere bezbjednosti.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas u Vrginmostu da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj predstavlja veliko ohrabrenje za Srbe koji tamo žive i naglasio da je potrebno uspostaviti stalni dijalog i pravično i trajno riješiti otvorena pitanja.

Po povratku u Zagreb, predsjednik Srbije razgovaraće sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati predstavnici više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Posjeta predsjednika Srbije glavna je tema u svim hrvatskim medijima. Reagovanja su ista kao i prije nego što je Vučić doputovao u Zagreb – podijeljena.

Neki oštro kritikuju predsjednicu Hrvatske zbog poziva predsjednika Srbije prije nego što dođe do izvinjenja, ili prije nego što se pristane na ratnu odštetu, ali bilo je i onih koji posetu vide kao prvi korak u uspostavljanju odnosa stabilnosti.

Posjetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče prije podne susretom sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, poslije čega je poručio da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese.

Tokom dana susreo se sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na čije su insistiranje razgovarali i o ratnoj odšteti, kao i sa predsjednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).