Ulogujte se

Komersant: Kosovo pod neviđenim pritiskom, bez Suda...

Kosovo se našlo pod najjačim pritiskom vodećih zapadnih država zbog pokušaja kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, piše Komersant.

Ruski dnevnik podsjeća da će pitanje ukidanja suda kosovski parlament razmotriti na prvom ovogodišnjem zasjedanju, narednih dana, ali i navodi da ukoliko Priština zaista i ukine Specijalni sud za zločine OVK, Kosovu prijeti međunarodna izolacija.

"Kosovsku inicijativu su na Zapadu dočekali na nož. Odmah poslije novogodišnjeg praznika, Kosovo se našlo pod pritiskom bez presedana, najjačim tokom desetogodišnje nezavisnosti", piše list, napominjući da je pet vodećih zapadnih država istupilo sa zajedničkom izjavom, prijeteći da će u slučaju ukidanja suda obustaviti partnerstvo sa Prištinom.

Komersant ocjenjuje da se krajnje oštra reakcija Zapada može razumjeti. "Prva žrtva likvidacije suda biće proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, jer kažnjavanje pripadnika OVK za ratne zločine u Srbiji doživljavaju kao kompenzaciju za njen konstruktivni prilaz u pomirenju sa Kosovom", piše list.

Dnevnik dodaje da vlasti Kosova odbijaju da ispune i druge dvije obaveze - o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i osnivanje Zajednice srpskih opština, mada su i EU i SAD upozorili da bez toga neće biti liberalizacije viznog režima sa Kosovom.

"Ovog puta kosovskim liderima je poslat još jasniji signal. Početkom nedjelje je saopšteno da SAD nisu dale vizu premijeru Kosova koji je 11. januara trebao da posjeti Ajovu, a početkom februara da prisustvuje molitvenom doručku kod predsjednika Donalda Trampa", navodi list.

Dodaje da signali sa Zapada nisu ostali neprimijećeni na Kosovu, jer je počelo "on-lajn potpisivanje" peticije sa zahtjevom da se ne ukida Specijalni sud i da se ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom.

"Narednih dana će postati jasno da li su kosovski lideri razumjeli taj zahtjev, kao i signale sa Zapada", zaključuje Komersant.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).