Ulogujte se

Mesić: Ustašizacija ne dozvoljava Hrvatskoj da diše

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je gostujući na HRT-u da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše", te da u crkvi postoje "čisti fašisoidi", prenosi Tanjug.Upitan da li je možda za njegov stav o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a, a svoje "ustaštvovanje" devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je ta stranka, kako kaže, smatrala da se mora angažovati sve da bi se spriječio uspjeh agresije, prenijela je Hina.

Mesić je gostujući juče na HRT-u kazao da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan, ali i da u Hagu nije svejdočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku.

Prema njegovim reijčima, na početku je Hrvatska pomagala odbrani BiH, ali poslije Vens-Ovenovog plana ta se politika mijenja.

- Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana - rekao je Mesić koji se sa prvim hratskim predsjednikom razišao sredinom 1994. godine.

U kritičkom osvrtu na Katoličku crkvu, Mesić kaže da ona ima negativnu ulogu u društvu.

- Imaju radikala i klerofašista u svojim redovima. Nisu se ogradili ni od onog vjeroučitelja koji poziva na klanje, nisu se osvrnuli ni na znakove sa slovom "U" i krstom unutar njega. To su bili krstaši, nakon Drugog svjetskog rata, negdje su se zvali škriparima jer su očekivali sukob istoka i zapada - kazao je Mesić.

Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast, a to je "da se mijenja istorija i da se pobjednici iz Drugog svjetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobjednicima".

Kako je rekao, krivac za to je obrazovanje, jer se po njegovom mišljenju mladim ljudima nude falsifikati istorije.

"Politika nije estrada"

Za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kaže da se uživila u ulogu zbog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da njeno seljenje kabineta i nošenje zastave podsjeća na Titovu štafetu.

Zanima ga, kaže, dokle će to trajati, budući da "politika nije estrada" i da "populizam ne može biti politički izražaj".

Mesić je u emisiji HRT-a "Nedjeljom u 2" na pitanje autora Aleksandra Stankovića kako Kitarović koristi ovlašćenja, podsjetio da je pohvalio kada je išla u posjetu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali je dodao da mu je smetalo kada je poslala vojsku na granicu sa Rusijom.

- Kad je mene Buš pitao da šaljem vojsku u Irak, ja nisam htio - rekao je Mesić i dodao da nema koristi od svrstavanja sa politikom Mađarske i Poljske, jer su to države koje EU previše kritikuje.

Za granični spor sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomatiju.

- Sastanak Cerara sa Plenkovićem je totalni promašaj. To nema smisla. Oni se nađu javno i ni edan ne želi da popusti. Trebalo je da se negdje daleko od javnosti sastanu opunomoćenici jedne i druge strane - smatra Mesić.

Navodi da je problem ribarenja u Piranskom zalivu trebalo rešavati parcijalno.

- Hrvatska je objektivno bolje prošla. Trebalo je to drukčije napraviti, ali Slovenci su pred izborima i imaju neke druge interese - smatra Mesić.

Upitan da li Plenković može da kontroliše radikalnu struju HDZ-a, Mesić odgovara da aktuelni premijer ne spada u ljude koji su stvarali HDZ, da nema tu snagu u strukturi vladajuće stranke, te da ga je za vođu izabrao "misleći dio HDZ".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).