Ulogujte se

Zaev u nedjelju otkriva na koje je ustupke spremna Makedonija zbog spora oko imena

U intervjuu za grčku televiziju Alfa, makedonski premijer Zoran Zaev govori o razrješenju pitanja imena zemlje u narednih šest mjeseci, Ciprasu, Kamenosu, Micotakisu, kao i o politici Gruevskog i namjerama Makedonije, pominje se u televizijskoj najavi intervjua, prenosi MIA.

Intervju će biti emitovan u nedjelju, na Božić, a "Božićno obraćanje" kako ga je nazvala grčka televizija, biće emitovano istovremeno i na skopskoj televiziji. Kako je najavljeno, Zaev, u svom prvom intervjuu za neki grčki medij, "potvrđuje namjeru da doprinese pregovorima, uz uzajamne ustupke, po pitanju imena BJRM (Makedonije)".

- Obraćajući se i narodi Grčke i narodu svoje zemlje, Zaev tvrdi da je u najvećem interesu obje zemlje da pronađu rješenje u prvoj polovini 2018 - dodaje TV Alfa.

Makedonski premijer govori o zajedničkim interesima dvije zemlje, kao i o grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, njegovom koalicionom partneru Panosu Kamenosu, i o lideru opozicione partije Nova Demokratija Kirijakosu Micotakisu. Prema navodima televizije, on otkriva šta je to što on ima zajedničko sa grčkim premijerom i navodi da je možda "Bog htio tako, da se pronađe rješenje za pitanje imena".

- Zoran Zaev se odriče prakse svog prethodnika Nikole Gruevskog i objašnjava zašto se ne slaže sa stavom prethodnih premijera da su građani Skoplja jedini nasljednici Aleksandra Velikog - navodi se u onlajn saopštenju televizije Alfa.

Intervju, prema navodima grčke televizije, otkriva namjere Skoplja i obim ustupaka koje je Makedonija spremna da načini. Intervju sa Zaevim će biti emitovan u nedjelju u 20 sati po grčkom vremenu, odmah nakon najvažnijih vesti na televiziji Alfa koja je već najavila 30-minutni program - "Intervju Zaeva za Alfu", navodi makedonska agencija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).