Ulogujte se

Zahtjev Hrvatske u vezi s raketiranjem Banskih dvora nije stigao u Beograd

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo nikakav zahtjev od Hrvatske povodom krivičnih prijava protiv pet srpskih državljana zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu 1991. godine, pa o tome ne može ni da se izjasni, izjavila je danas ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

Ona je podsjetila da Hrvatska odbija saradnju sa Srbijom kada su u pitanju zamolnice u vezi sa ratnim zločinima.

"Moram da istaknem da je saradnja u postupanju po zamolnicama u vezi sa ratnim zločinima između Srbije i Hrvatske na najnižem mogućem nivou, jer Hrvatska odbija da postupi po zamolnicama Srbije, naročito nakon donošenja zakona o poništavanju svih privatnih akata i sporazuma koji su prethodno zaključeni sa Srbijom, a koji su se odnosili na pružanje međunarodne pravne pomoći", rekla je Kuburovićeva novinarima u Beogradu.

Hrvatska je juče, 26 godina nakon rata, objavila kraj istrage o raketiranju Banskih dvora na osnovu koje je podneseno šest krivičnih prijava protiv nekadašnjih oficira ЈNA od kojih su pet državljani Srbije, a jedan Hrvatske.

Oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubistvo u pokušaju visokih državnih predstavnika.

Iz Zagreba je najavljeno da će za osumnjičenima biti raspisane potjernice jer se ne nalaze na teritoriji Hrvatske.

U Banskim dvorima 7. oktobra 1991. godine dogodila se eksplozija i zgrada je tom prilikom pretrpjela znatna oštećenja.

Hrvatsko rukovodstvo je tada optužilo ЈNA za pokušaj atentata na tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana, predsjednika predsjedništva SFRЈ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Antu Markovića, dok je ЈNA demantovala optužbe i optužila hrvatsko rukovodstvo da je insceniralo napad.

Ovaj događaj je iskorišten kao povod da Sabor Hrvatske 8. oktobra 1991. godine donese odluku o raskidanju državnopravnih veza sa ostalim republikama i pokrajinama SFRЈ.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).