Ulogujte se

Bernardić: Agrokor je dijete HDZ, on ga je odgajao

Šef opozicione partije SDP, Davor Bernardić, izjavio je tokom rasprave u hrvatskom Saboru povodom izglasavanja povjerenja premijera Andreja Plenkovića da je Agrokor dijete vladajućeg HDZ.

Prema njegovim riječima, osnovni razlog nepovjerenja vladi je sumnja na trgovanje poslovnim informacijama, izvlačenje novca iz posrnulog diva, vjerovatno i izvan Hrvatske, bijeg od formiranje saborske Komisije za istagu i skrivanje istine", rekao je Bernardić.

"Treba reći da je u ovoj situaciji oko Agrokora više manje sve jasno. Agrokor je dijete HDZ-a. Nastao je odabirom 200 bogatih porodica, HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i postao div koji prijeti cijeloj privredi. Naravno, odgovornost za Agrokor imaju sve vlade, kao i finansijske institucije", rekao je Bernardić.

Istakao je da je za ovo pitanje potreban nacionalni konsenzus. Podsjetio je da je u vladi održana serija sastanaka na koje je dolazio Todorić, predstavnici američkog fonda "Najthed" i ko zna ko još.

Potom je, kazao je, napisan "Leks Agrokor", ali tek nakon dogovora s lešinarskim fondovima.

Potom je Bernardić do detalja analizirao dešavanja u Agrokoru i, između ostalog, optužio vladu da je prevarila bivše partnere iz Mosta koji su im, kako je rekao, vjerovali, da bi formirali novu većinu koja je nastala krađom glasova hrvatskih građana koji su svoje glasove dali drugm strankama.

"Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti", rekao je Bernardić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).