Ulogujte se

Stižu optužnice u Prištinu, prvi na spisku Tači i Drenička grupa

Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da će formiranje liste advokata odbrane i oštećenih za Specijalizovana vijeća u Prištini biti završeno naredna dva, tri mjeseca i da nakon toga treba očekivati prve optužnice Specijalizovanog tužilaštva.

Smatra da će za rad Specijalizovanog vijeća i specijalizovanog tužilaštva u Prištini prva optužnica biti najvažnija i vjeruje da će to biti velika optužnica protiv Dreničke grupe, na čijem čelu je bio Hašim Tači.

„Za razliku od Haškog tribunala gdje su oštećene zastupali tužioci, ovog puta se uvodi pravni zastupnik koji će biti na listi. On će imati pravo punog učešća u procesu, može da daje uvodnu i završnu riječ, može da podnosi prijedloge za nove svjedoke, može da učestvuje u ispitivanju svjedoka, da postavi pitanja“, pojasnio je Drecun za RTS.

Govoreći o advokatima koji bi mogli da zastupaju oštećenu stranu, on je rekao da je potrebno da budu advokati koji imaju međunarodno iskustvo, koji znaju kako funkcionišu takvi sudovi i koji će moći na odgovarajući način da zastupaju oštećene. 

„Mislim da je važno da se i Srbija uključi u sve to, jer od djelovanja zastupnika žrtava će zavisiti ishod procesa. Treba pripremiti oštećene da mogu da se pojave pred specijalizovanim vijećima. Imati tešku bitku za dokazivanje istine o tome koliko su užasni zločini počinjeni od OVK, da oni koji su odgovorni za to da budu procesuirani“, naglasio je on.

On je dodao da pri Odboru za KiM postoji Radna grupa koja je formirala objedinjenu bazu podataka o počinjenim zločinima, a koju Specijalizovano tužilaštvo nema, te je objedinjena baza podataka stavljena njima na raspolaganje.

Upitan da li očekuje da će na optuženičkim klupama naći tadašnje vođe OVK, koji su sada visokopozicionirani funkcioneri u Prištini, on je rekao da ukoliko se oni ne nađu, onda je Specijalizovano vijeće i tužilaštvo samo predstava za međunarodnu zajednicu.

Kako ističe, dokumentacija koju Srbija ima potvrđuje komandnu odgovornost svih njih.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).