Ulogujte se

Makedonija- Sutra lokalni izbori

U Makedoniji na snazi tišina pred sutrašnje lokalne izbore.

Izbori će se održati na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština i u gradu Skoplju kao zasebnoj jedinici lokalne samouprave sa 10 gradskih opština. Pravo glasa ima 1.814.644 glasača.

Na šestim lokalnim izborima u Makedoniji od njenog osamostaljenja učestvovaće kandidati za gradonačelnike i opštinske odbornike iz 19 partija i koalicija, kao i 64 grupa građana.

Glavna trka će se voditi između vladajućeg SDSM-a i opozicionog VMRO-DPMNE.

Istraživanja daju blagu prednost socijaldemokratama.

Lider SDSM Zoran Zaev tokom predizborne kampanje isticao je da "ističe vrijeme političarima koji su zemlju dijelili etnički" i obećao da će Makedonija postati 30. članica NATO.

Lider  VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski tvrdi da će 15. oktobra u Makedoniji započeti nova era razvoja.

Lider najjače albanske političke stranke Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti podržava SDSM u opštinama sa mješovitim stanovništvom, a pokret Besa VMRO-DPMNE.

Lokalni izbori će biti ključni i u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom, gdje će se glavna bitka voditi između kandidata DUI i pokreta Besa.

Partije etničkih Albanaca predložile su kandidate za gradonačelnike u 22 opštine.

U Makedoniji prema posljednjem popisu živi oko 35.000 Srba.

Oni će na predstojeće izbore nastupiti u okviru dvije koalicije - Demokratska partija Srba u koaliciji sa VMRO-DPMNE, a Srpska napredna stranka u Makedoniji sa vladajućim SDSM-om.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).