Ulogujte se

Makedonija će glasati za prijem Kosova u Interpol

Makedonija će krajem septembra glasati za prijem Prištine u Interpol, izjavio Ivan Stoilkovski, poslanik u Sobranju i predsjednik Demokratske partije Srba.

Upitan da li je dobio odgovor na pitanje koje je postavio u makedonskom parlametu - kako će Skoplje glasati kada se bude odlučivalo o prijemu Prištine u Interpol, Stoilkovski za "Večernje novosti" kaže da ga nije dobio, "ali nema sumnje da će Makedonija dati glas za članstvo".

"I to će poslije diplomatskog rata koji se odigrao između Beograda i Skoplja ponovo otvoriti tenzije između dvije zemlje", ocijenio je on.

Stoilkovski kaže da nije dobio odgovor ni na pitanje šta su makedonske službe tačno uradile da Srbija povuče osoblje iz svoje ambasade i da li iza tih aktivnosti stoje predstavnici stranog faktora.

On je, povodom predstojeće parlamentarne rasprave zakonu o dvojezičnosti, rekao da je to uvod u federalizaciju Makedonije i dodao da je DPS zajedno sa VMRO-DPMNE podnijela amandman u kome se traži da isti status, osim makedonskog i albanskog, dobiju i srpski i turski.

Prema njegovim riječima, šanse da taj amandman prođe su nikakve, jer je parlamentarna većina premijera Zorana Zaeva izuzetno tanka, tako da ga "Albanci drže u šaci", a Zaevu ne odgovara nikakva kriza pred lokalne izbore 15. oktobra.

Upitan da li će je sljedeći korak usvajanje u Sobranju rezolucije o genocidu nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu 1912-1956. godine, Stoilkovski kaže da "u ovoj fazi vjerovatno ne, ali pitanje je trenutka kada će Albanci tražiti i to".

Brnabić danas sa ambasadorkom Makedonije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić primiće danas ambasadorku Makedonije u Srbiji, Veru Јovanovsku Tipko.

Susret će biti održan u Vladi Srbije u 10:30 sati.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).