Ulogujte se

Sputnjik: Makedonija je talac Kosova

Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije, nakon povlačenja srspkih diplomata, postali talac Kosova.

Razlog tog povlačenja je, kako je Sputnjik objavio, plan Makedonije da ipak podrži prijem Kosova u Unesko, dok srpski zvaničnici ističu da su diplomate iz Skoplja povučene zbog dokaza o postojanju ofanzivnih djelatnosti protiv Srbije.

Sputnjik, koji se drži teze da je stvarni ralog "diplomatskog rata" promjena stava Makedonije u vezi Kosova i Unesko, piše da su Albanci, koji su dio Vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade, tražili da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko i da sada premijer Vlade Makedonije nema mnogo poteza koje bi mogao da povuče u takvoj situaciji.

Međutim, Beograd može da uzvrati, navodi dalje taj portal i postavlja pitanje - koje posljedice može da ima ovaj slijed događaja?

Makedonski analitičar Branko Đorđevski za Sputnjik kaže je jasno da su se odnosi Makedonije i Srbije postali talac Kosova, odnosno albanske politike. Kako navodi, poruka koju je Srbija povlačenjem diplomata iz Skoplja poslala Makedoniji model je po kome će se Beograd ponašati ako Makedonija ne odustane od podrške Kosovu za prijem u Unesko.

"Makedonija bi iz ovoga trebalo da izvuče pouku da bi, ako bude glasala u suprotnosti sa interesom Srbije, moglo da dođe i do preispitivanja upotrebe ustavnog imena Makedonije, odnosno, Srbija bi mogla ubuduće da koristi referencu BJRM, a ne Republika Makedonija, kao što je dosad to činila. Jasno je da je Kosovo ta tačka gdje se interesi Makedonije i Srbije razilaze zbog postojanja velike albanske zajednice u Makedoniji, ali i zbog činjenice da je Makedonija priznala državnost Kosova. Sada to udaljava Srbiju i Makedoniju. Mogu samo da se nadam da to neće eskalirati. Veoma je bitno kako će da odigra makedonski premijer Zoran Zaev, jer on je dosad stajao na stavu da će Makedonija biti neutralna kada je u pitanju prijem Kosova u Unesko", kaže sagovornik Sputnjika.

Đorđevski tvrdi da je cijela stvar u rukama Albanaca, koji čine dio vlade Makedonije i od kojih zavisi i opstanak aktuelne vlade.

"Oni traže da Makedonija podrži prijem Kosova u Unesko, i ne vidim koji bi drugi potez Zaev mogao da povuče u takvoj situaciji. Ali sada je zaista on na potezu. Sam je rekao da Makedonija treba da bude neutralna, sam je izazvao reakcije albanskih stranaka. Glasanje u Unesku se približava, i možemo samo da čekamo i da vidimo šta će on lično da uradi", kaže Đorđevski.

On se nada da do veće eskalacije političkog sukoba neće doći, ali napominje i da je ovo vrijeme interesa, te da se svaka država povodi za svojim

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).